Norra ja Suurbritannia ühendavad jõud, et osta Ukrainale Norras toodetud Black Hornet mikrodroonid, mis on mõeldud luureks ja sihtmärkide tuvastamiseks lühikestel vahemaadel.

Norra kaitseministeeriumi pressiteenistuse selgituse kohaselt on see kingitus Ukraina iseseisvuspäevaks.

Abi kogumaksumus on umbes 90 miljonit Norra krooni (rohkem kui 9 miljonit eurot). See hõlmab Black Horneti droone, varuosi, transporti ja väljaõpet. Seda tüüpi varustust palusid norralaste järgi Ukraina sõjaväelased.

Norras välja töötatud mikrodroon Black Hornet on oma nišis turuliider. Black Hornet on varustatud kahe CCTV kaameraga, mis on paigutatud ninasse. Andmete edastamine seadme juhtjaama leiab aset reaalajas. Seadme pikkus on umbes 100 mm, laius 25 mm, rootori läbimõõt on 100 mm. Selle kaal on umbes 18 grammi. Kogu komplekt koos ekraaniga kaalub 1,3 kg. Black Hornet suudab lennata kiirusega kuni 5 m/s tuulega kuni 8 m/s. Lennu maksimaalne kestus on 25 minutit, droon on suuteline lendama kuni 1 km kaugusel. Droon ei salvesta infot, mis on eeliseks kui see vastase kätte langeb. Samuti on selle elektrimootor erakordselt vaikne.

Droonid on kasutusel paljude lääneriikide sõjaväes, sealhulgas USAs ja Suurbritannias. Oma lahinguristsed sai see Afganistani sõjas Briti üksuste juures.

Norra kaitseministri sõnul on need mikrodroonid hõlpsasti kasutatavad, vastupidavad, raskesti tuvastatavad ja sobivad eelkõige hästi linnapiirkondades lahingutegevuseks.

Jaga
Kommentaarid