Egiptuse Giza püramiidi suurune asteroid lendab täna öösel Maast mööda ja nii lähedat möödumist pole olnud juba terve sajandi vältel, kirjutab Newsweek.

Spaceweatheri andmetel on 2019 AV13-nimelise asteroidi pikkus 100–230 m ehk selle mõõtmeid saab võrrelda Giza suure püramiidiga. Teadlaste prognooside kohaselt läheneb kosmoseobjekt meie suunas kiirusega umbes 32 000 km ja ületab oma teel 13,8 korda sama vahemaa, mis on Maast Kuuni.

Viimati jõudis asteroid Maale nii lähedale aastal 1914 ja järgmine kord, kui see jõuab Maa lähedale, on 2113. Asteroid Maale ohtu ei kujuta. „Võime kindlad olla, et see ei taba Maad, sest piisavate vaatluste abil saame asteroidi orbiidi suure täpsusega välja arvutada,“ ütles Spaceguard Centeri observatooriumi direktor Jay Tate Newsweekile.

Enamik asteroide asub nn. asteroidivöös – Marsi ja Jupiteri orbiitide vahel. Nende asteroidide suurus on väga erinev, ulatudes mõnest meetrist kuni hiiglasliku Cereseni (läbimõõt 946 km).

Mõned asteroidid mööduvad sageli Maale veelgi lähemalt kui see asteroid, kuid vähesed on nii suured. Oma suuruse tõttu on asteroid klassifitseeritud potentsiaalselt ohtlikuks.