Venemaa olmeelektroonika jaemüüjad kurdavad, et madala hinnaga nutitelefonide varud on pärast Samsungi turult lahkumist ning Xiaomi ja Realme tarnete vähendamist langenud 56%. Sellest kirjutab väljaanne Kommersant.

Jaemüüjad märgivad, et 10 000–30 000 rubla maksvate (160 kuni 480 eurot – toim) nutitelefonide tarned vähenesid 24% (5,5 miljoni ühikuni), kallimate telefonide import aga 38% (1,6 miljoni ühikuni). Kokku imporditi Venemaa Föderatsiooni 2022. a esimesel poolaastal 9,9 miljonit nutitelefoni, mida on ligi 40% vähem kui eelmisel aastal.

Odavate nutitelefonide import on analüütikute hinnangul kokku kukkunud eelkõige kolmandiku segmendist moodustanud Samsungi lahkumise tõttu. Samuti on Hiina tehnoloogiagigantide Xiaomi ja Realme nutitelefonide tarned peaaegu poole võrra vähenenud.

Sellega seoses kasvab Venemaal taas nuputelefonide müük: 2022. aasta esimeses kvartalis 43%, samas kui nutitelefonide import vähenes 14%.

Venemaa riigiduuma saadikud on korduvalt peale Ukraina sõja algust üles kutsunud asendama välismaiseid nutiseadmeid venemaistega. Sellele vaatamata ei ole näiteks Venemaal Rosteci tütarfirma poolt loodud nutitelefon AYYA T1 massidesse jõudnud.

Jaga
Kommentaarid