Ajakirjas Current Biology avaldatud Pariisi Pitié-Salpêtrière’i ülikoolihaigla arstide uuring näitab, et mitu tundi kestev intensiivne kognitiivne töö viib potentsiaalselt toksiliste produktide kuhjumiseni eesajukoores. See omakorda muudab inimeste käitumist: kaob keskendumisvõime, tekib kognitiivne väsimus. „Olulised teooriad viitavad sellele, et väsimus on aju loodud illusioon, mis sunnib teid lülituma meeldivamatele tegevustele. Kuid meie tulemused näitavad, et kognitiivne töö toob kaasa funktsionaalseid muutusi - kahjulike ainete kogunemist, nii et väsimus võib tõepoolest olla signaal, kuid sellel on kindel eesmärk: säilitada aju toimimise terviklikkus,“ räägib uurimuse üks autoreid Matias Pessillone.

Teadlased kasutasid magnetresonantsspektroskoopiat, et jälgida tööpäeva jooksul ajus toimuvaid keemilisi protsesse. Nad vaatlesid kahte inimrühma: neid, kellel oli vaja kõvasti mõelda, ja neid, kellel olid kerged kognitiivsed ülesanded.

Nad märkasid rasket tööd tegevas rühmas väsimuse märke. Samuti oli neil prefrontaalses ajukoore sünapsis kõrgem glutamaadi tase, mis muutis kognitiivse kontrolli raskemaks.

Edaspidiste uuringute käigus tahavad teadlased välja selgitada, miks eesajukoor on eriti vastuvõtlik glutamaadi kogunemisele ja väsimusele.