LKF saatis ainuüksi tänavu esimesel poolaastal üle 30 000 meeldetuletuse kalli sundkindlustuse vältimiseks. Kui jätta meeldetuletus tähelepanuta, siis tuleb tasuda automaatse liikluskindlustuse makseteatis.

Esimesel poolaastal väljastati selliseid makseteatisi 12 240.

LKF-i juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul on auto ostmisel oht saada kallis sundkindlustus, kui uus omanik ei kontrolli liikluskindlustuse kehtivust pärast sõiduki registreerimist transpordiametis. „Kui sõidukil on kehtiv liikluskindlustus, siis läheb see sõiduki ostmisel uuele omanikule üle. Kui aga liikluskindlustust pole, siis tuleb see kohe teha,“ ütles Potsepp.

„Probleem tekib näiteks siis, kui inimene ostab remontimist vajava sõiduki ja arvab, et liikluskindlustus tuleb teha siis, kui ta hakkab sõidukit kasutama. Või inimene ostab talvel mootorratta ja ei tee kindlustust, kuna kavatseb seda kasutada järgmisel hooajal,“ tõi Potsepp näiteid.

Tema väitel peab ka auto müüja olema tähelepanelik, kas uus omanik ikka registreerib auto enda nimele. „Kui sõiduk jääb vana omaniku nimele, siis võib ta saada teadmatusest automaatse liikluskindlustuse makseteatise,“ selgitas Potsepp.

Potsepp kinnitas, et enne makseteatise väljastamist saadetakse alati meeldetuletus kas meili või posti teel.

„Kindlustuslepingu sõlmimise kohustus ja sundkindlustuse tekkimine ei sõltu aga sellest, kas saite meeldetuletuse kätte või mitte. Lepingu puudumisel tuleb kohe reageerida – kui teie sõidukit kasutatakse, siis sõlmige liikluskindlustuse leping. Kui sõidukit ei kasutata, siis kustutage see registrist. Kui leping jääb sõlmimata, siis tuleb tasuda automaatse liikluskindlustuse makse selle aja eest, kui sõidukil lepingut ei olnud,“ ütles Potsepp.

Automaatne liikluskindlustus on kindlustamata sõiduki sundkindlustus, mis tekib liikluskindlustuse kohustuse täitmata jätmisel. Igal liiklusregistris registreeritud mootorsõidukil või selle haagisel peab olema kehtiv liikluskindlustuse leping. Erandina ei pea sõidukil olema liikluskindlustust aasta jooksul pärast viimase lepingu lõppemist, kui sõidukit ei kasutata ja seda hoitakse nii, et sellega ei saa põhjustada liikluskindlustuse juhtumit. Kui sõidukit ei kasutata pikema aja jooksul, siis tuleb see automaatse liikluskindlustuse vältimiseks liiklusregistrist kustutada.

Meelespea: