Kolmeaastastele Bernardole ja Arthur Limale tehti operatsioon Rio de Janeiros ning neid juhendati Londoni Great Ormond Streeti haiglast, kirjutab BBC.

Arstid katsetasid enne operatsiooni mitu kuud erinevaid lahutamise tehnikaid, kasutades selleks CT- ja MRI-skaneeringutel põhinevaid virtuaalreaalsuse projektsioone. Kirurg nimega Noor ul Owase Jeelani kirjeldas toimunut kui „kosmoseajastu kraami“.

Tema sõnul oli see üks keerulisemaid kaksikute eraldusprotsesse, mis iial lõpule viidud. Esimest korda kandsid erinevate riikide kirurgid virtuaalreaalsue prille ja tegutsesid koos samas „virtuaalreaalsuse ruumis“.

Kaksikutele tehti kokku seitse operatsiooni, millest ainuüksi viimane võttis aega 27 tundi ja Jeelani tegi selle ajal vaid neli veerandtunnist söögi- ja joogipausi. Kokku osales operatsioonidel peaaegu 100 meditsiinitöötajat.

Varasemad katsed poisse eraldada olid ebaõnnestunud. Kaksikud paranevad haiglas hästi ja neid toetatakse kuuekuulise taastusraviga.

Peaaegu nelja-aastased Bernardo ja Arthur on vanimad kraniopaagikaksikud – see tähendab ühtesulanud ajuga kaksikud –, kes on eraldatud.