Venemaa loobub pärast 2024. aastat rahvusvahelise kosmosejaama projektist ja keskendub oma orbitaaljaama ehitamisele. Sellest teatas teisipäeval, 26. juulil kohtumisel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga Roskosmose uus juht Juri Borissov.

Tema sõnul täidab Venemaa oma kohustused teiste partnerite ees ja lahkub seejärel projektist. „Otsus pärast 2024. aastat jaamast lahkuda on vastu võetud,“ ütles Borissov.

Selle kuu alguses sõlmisid NASA ja Roskosmos kokkuleppe, mille kohaselt astronaudid jätkavad Venemaa rakettidega lendamist ja Venemaa kosmonaudid lendavad omakorda SpaceX-iga.

Leping tagab, et rahvusvahelise kosmosejaama pardal oleks alati vähemalt üks ameeriklane ja üks venelane, et orbiidil oleva eelposti mõlemad olulised pooled töötaksid üheskoos sujuvalt.

Venemaa ametnikud on varem teatanud Moskva kavatsusest rahvusvahelisest kosmosejaamast pärast 2024. aastat lahkuda. Esmakordselt hakati sellest rääkima 2021. aastal.

Venelastel on plaan alates 2025. aastast käiku anda Venemaa Orbitaalteenistuse Jaam ehk ROSS (v.k. Российская орбитальная служебная станция). ROSS peaks valmis olema 2035. aastaks.