Tehnikagigant Google vallandas ühe oma töötaja, kes väitis, et leidis tehisintellektist LaMDA märke enda teadvusest.

Ettevõte märkis, et nad ei leidnud inseneri sõnadele kinnitust, edastab Reuters.

Blake Lemoine'i lugu tuli avalikuks juuni keskel. Insener on LaMDA käitumist jälginud peaaegu aasta. Tema sõnul teadvustas tehisintellekt end kui iseseisvat isikut ja rääkis oma õigustest. Lemoine üritas anda Google'i juhtkonnale tõendeid selle kohta, et algoritm on teadlik, kuid ta kõrvaldati töölt ja saadeti puhkusele.

Teisel päeval sai Lemoine Google'ilt meili, milles teatati tema töösuhte lõpetamisest ettevõttega. Vestluses Wall Street Journaliga ütles insener, et võttis konflikti edasiseks lahendamiseks ühendust juristidega.

Google kinnitas Lemoine'i vallandamist. Ettevõte teatas, et on endise töötaja murega arvestanud ja pidanud seda alusetuks. Samuti märgitakse, et meie Lemoine „rikkus pidevalt selgeid andmeturbeeskirju, mis hõlmavad tooteteabe kaitsmise vajadust“.

LaMDA ehk Language Model for Dialogue Applications (e.k. dialoogirakenduste keelemudel) põhineb ettevõtte uurimistööl, mis näitas, et dialoogiks koolitatud transformeripõhised keelemudelid võivad õppida rääkima sisuliselt kõigest.