USA õhujõudude juhtkond tõstatas küsimuse võimalusest koolitada välja Ukraina piloote ja varustada Ukraina õhujõud Ameerika ründelennukitega A-10 Warthog, mis Ameerikas peagi relvastusest maha võetakse ja F-35 vastu vahetatakse.

Sellest kirjutab New York Times. Idee on veel arutelu tasandil.

NYT ajakirjanikud märgivad, et selline plaan on mõttekas. Ukraina vajab rohkem lennukeid ja rohkem võimalusi Vene suurtükiväe ja soomukite hävitamiseks.

Samal ajal oleks see USA õhujõududele hea võimalus A-10st lahti saada. „See vabastaks raha uute erinevatel eesmärkidel kasutatavate lennukite hoolduseks ning oleks tõhusam võimaliku konflikti korral Hiinaga,“ seisab artiklis.

A-10 võeti kasutusele peale Vietnami sõda, see on hästi soomustatud (talub kuni 23-mm kahuri tuld), hästi manööverdav ja raskelt relvastatud. Kogu lennuki kontseptsioon põhines algselt lennuki ninaossa ehitatud pöörlevale 30-mm automaatkahurile, peale selle on lennuk relvastatud erinevate pommide ja rakettidega. Oma debüüdi tegi see 1990ndatel Balkani sõdades, A-10 on kasutatud Iraagis ja Afganistanis vägede toetamiseks.

NYT tsiteeris õhujõudude staabiülemat kindral Charles C. Browni, kes ütles, et USA ja tema liitlased kaaluvad pikaajalisi plaane Ukraina pilootide koolitamiseks.

Kindral Brown ütles Aspeni julgeolekufoorumil esinedes, et ukrainlased peavad lõpetama nõukogudeaegsete hävitajate kasutamise, kuna varuosi pole neile tulevikus saada. USA Kongress on juba vastu võtnud 100 miljonit dollarit maksva seadusprojekti, mis näeb ette Ukraina pilootide õpet F-15 ja F-16 tüüpi lennukitele.

Samal ajal on ka Rootsis arutletud võimalust annetada 14 Tšehhi õhujõudude kasutusel olevat SAAB Gripenit Ukraina õhujõududele. See ei saa, aga realiseeruda enne 2027. aastat kui Tšehhi saab kätte USAst hävitajad F-35A.

Jaga
Kommentaarid