Vene propaganda on viimastel nädalatel suunanud oma teraviku USA poolt tarnitud raketiheitjate HIMARS vastu. Viimastel nädalatel on vene meedias ilmunud kümneid teateid nende raketiheitjate hävitamisest, ebaefektiivsusest ja sellest, et neid juhivad NATO sõdurid.

USA on Venemaa väiteid Ukrainale antud HIMARSi raketiheitjate hävitamise kohta ümber lükanud. Sellest teatas USA staabiülemate ühendkomitee juht Mark Milley, vahendab CNN. „Praeguseks pole meie poolt neile saadetud HIMARSidest venelased ühtegi hävitanud,“ ütles ta.

USA on lubanud Ukrainale tarnida kokku 20 sellist raketisüsteemi. Neist 12 on juba Ukrainas ja veel neli lähiajal saabumas. Väidetavalt on ukrainlastel 10 HIMARSi Ida-Ukrainas ja kaks Hersoni oblastis.

Milley rääkis CNNile, kuidas Ukraina kasutab neid raketisüsteeme. „Ukrainlased kasutavad neid HIMARSe tõhusalt Venemaa juhtimiskeskuste, nende logistikavõrkude ja suurtükiväe hävitamiseks,“ lisas Milley.

Ta tunnustas Ukraina suurtükiväelasi tõhusa töö eest.

Ameerika Ühendriigid on juba välja õpetanud 200 Ukraina sõdurit HIMARSe kasutama. Lisaks teatas Pentagon GMLRS-rakettide tarnimisest, mis suudavad tabada sihtmärke kuni 80 km kaugusel.

Jaga
Kommentaarid