Suurbritannia teatas, et tarnib lähinädalatel Ukrainale „palju suurtükke, sadu droone“ ning 50 000 mürsku ja uusi tankitõrjerelvi. „Uue varustuse tarnimine suurendab oluliselt Ühendkuningriigi toetust, ajal kui Ukraina võitleb Venemaa jõhkra ja põhjendamatu sissetungi tõrjumise nimel,“ lausus kaitseminister Ben Wallace parlamendi ees esinedes.

Ühendkuningriigist jõuab Ukrainasse peagi enam kui 20 iseliikuvat 155-mm suurtükki M109 ja 36 105-mm L119 haubitsat, teatas kaitseminister Ben Wallace. Peale selle saab Ukraina ka radarid vastase suurtükiväe leidmiseks ning tuvastamiseks ja enam kui 50 000 mürsku Ukraina olemasoleva nõukogudeaegsete suurtükkide jaoks, lisas ta. Suurbritannia ostis M109 ja L119 haubitsad spetsiaalselt Ukraina jaoks relvafirmadelt, enne seda kasutasid neid relvi vastavalt Belgia ja Austraalia. Võimalik, et suurtükimürsud on ostetud mõne Lähis-Ida riigi käest, sest Euroopa riikidel on väidetavalt 122-mm moon otsakorral.

„See relvastus tugevdab Ukraina relvajõudude võimet kaitsta end Venemaa valimatu suurtükiväe kasutamise eest. Suurbritannia saadab lähinädalatel ka rohkem kui 1600 tankitõrjerelva ning droone, sealhulgas sadu kamikaze-droone.

Seni on britid Ukrainasse saatnud 6900 NLAWi, Javelini, Brimstone'i ja muud tankitõrjeraketti, samuti 16 000 mürsku, kuus Starstreak õhutõrjerakettidega varustatud soomukit Stormer ja sadu õhutõrjerakette.

Britid on tarninud ka Brimstone'i laevatõrjerakette, mitmelasulisi raketiheitjaid, 120 soomukit ja suures koguses muud abi, sealhulgas enam kui 82 000 kiivrit, 8450 soomusvestide komplekti ja üle 5000 öövaatlusseadme, teatas kaitseminister parlamendi ees.

Kaitseminister Ben Wallace ütles: „Meie pakutava relvastuse ulatus ja valik näitab meie otsustavuse tugevust. Koos oma rahvusvaheliste partneritega tagame, et Ukrainal on vahendid oma riigi kaitsmiseks Putini sissetungi eest.“

Suurbritannia on ühtlasi algatanud Ukraina vägede jaoks ulatusliku väljaõppeoperatsiooni, mille käigus Suurbritannias antakse väljaõpe kuni 10 000 sõdurile.

Jaga
Kommentaarid