Tšehhi valitsus otsustas alustada läbirääkimisi Ameerika Ühendriikidega, et osta õhujõududele 24 hävitajat F-35 Lightning II.

Lennukid asendavad praegu Tšehhi sõjaväe käsutuses olevad 14 Saab JAS 39 Gripenid, mis teeb Tšehhi Poola järel teiseks endise Varssavi pakti riigiks, kes on tellinud Lockheed Martini viienda põlvkonna hävitajaid. „Mind volitati moodustama ministeeriumide-vaheline komisjon ja alustada läbirääkimisi Ameerika Ühendriikide valitsusega, et hankida 24 ühikut F-35 Lightning II mitmeotstarbelisi hävitajaid, et varustada nendega kaks eskadrilli,“ seisab Tšehhi kaitseminister Jana Černochová avalduses.

Praha jätkab Gripen C/D hävitajate rentimist kuni 2027. aasta lõpuni, mil leping lõpeb. „Meie valik põhineb Tšehhi relvajõudude analüüsil, mis selgelt väljendab, et ainult kõige arenenumad 5. põlvkonna hävitajad suudavad tulevastel lahinguväljadel täita missioonidele kehtivaid nõudeid,“ teatas Černochová.

Tšehhidel on peale Venemaa Ukraina-vastast agressiooni käigus veel kaks suurt hanget: Rootsi valitsusega käivad kõnelused 210 CV90 jalaväe lahingumasina ning Saksa valitsusega 50 Leopard 2A7 tanki hankimiseks.

Jaga
Kommentaarid