Kui nakatuda samaaegselt A-gripiviirusesse ja SARS-CoV-2-ga, ei too see tõenäoliselt kaasa raskemat haigust. Ja kui esmalt sisenes kehasse gripiviirus ja alles seejärel koroonaviirus, tõotab pilt haiguse kulgemisest veelgi positiivsem olla: immuunvastus esimesele blokeerib teise paljunemise, mis tähendab, et koroonaviirusnakkuse sümptomid on kerged. Nendele järeldustele jõudsid New Yorgi ülikooli mikrobioloogid, kelle artikkel avaldati ajakirjas Journal of Virology.

„Meie uuring on väga oluline, kuna praegu ringleb inimpopulatsioonis korraga kaks suure pandeemiapotentsiaaliga respiratoorset RNA viirust: SARS-CoV-2 ja A-gripiviirus. Kuna mõlemad mõjutavad hingamisteid, tungides samadesse rakkudesse, see võib viia raskete haigusjuhtude ja kõrge suremuse suurenemiseni, mistõttu on nii oluline mõista, millised võivad olla paralleelse nakatumise tagajärjed,“ kirjutavad artikli autorid.

Rakukultuuride ja kuldhamstrite peal katsetades on teadlased jõudnud järelduseni, et immuunvastus A-gripiviirusele suudab tõhusalt blokeerida SARS-CoV-2 paljunemist kopsurakkudes ja see toime püsib kauem kui nädal pärast keha taastumist.

Samuti näitasid katsed, et samaaegne nakatumine kahe viirusega ei too kaasa nakkuse raskemat kulgu ega kujuta seega ohtu inimkonnale.