Pretorias asuva Lõuna-Aafrika ülikooli rahvusvaheline neuroteadlaste meeskond, mida juhtisid hiina neurobioloog Xin-Fou Zhou ja vene neurobioloog Larissa Bobrovskaja, leidis, et rasvasel toidul on aju tervisele negatiivne mõju. Teadlaste uurimus avaldati ajakirjas Metabolic Brain Disease.

Teadlased jõudsid sellistele järeldustele hiirtega tehtud katsete tulemusena. Närilised jagati kahte rühma. Esimene rühm sai rasvast toitu 30 nädalat, teine ​​järgis sama kaua tavalist dieeti. Samal ajal kannatasid mõned hiired mõlemas rühmas Alzheimeri tõve all.

Teadlased jälgisid ka selliseid parameetreid nagu vere glükoosisisaldus, toidu tarbimine ja kehakaal.

Geneetiliselt muundatud Alzheimeri tõbe põdevatel hiirtel ilmnesid rasvase toiduga toitmisel oluline kognitiivne häire ja patoloogilised muutused ajus.

Lisaks olid kognitiivsete häiretega hiired suurema tõenäosusega ülekaalulised ka ajumuutustest põhjustatud kehva ainevahetuse tõttu. „Rasvumine ja diabeet kahjustavad kesknärvisüsteemi talitlust, süvendades psüühikahäireid ja kognitiivset allakäiku. Ülekaalulisuse, vanuse ja diabeedi kombinatsioon põhjustab tõenäoliselt kognitiivset langust, Alzheimeri tõbe ja muid vaimse tervise häireid,“ järeldasid teadlased.