Asteroid möödub meie planeedist kõigest 90 000 kilomeetri kauguselt, mis on umbes 23 protsenti Maa ja Kuu vahelisest keskmisest kaugusest. NASA Californias Pasadenas asuva reaktiivmootorite labori arvutuste kohaselt peaks asteroid nimega 2022 NF meie planeedist mööduma ohutult, vahendab ScienceAlert.

Astronoomid avastasid asteroidi 4. juulil, kasutades selleks Pan-STARRSi andmeid. Pan-STARRS on Hawaiil asuv kaamerate ja teleskoopide süsteem, mille peamine eesmärk on tuvastada Maa-lähedasi objekte.

Teadlased arvutasid välja asteroidi ligikaudse suuruse ja trajektoori, hinnates, et kosmosekivi läbimõõt on 5,5 meetrit kõige kitsamas ja 12,5 meetrit kõige laiemas kohas.

Oma väikese suuruse tõttu ei vasta 2022 NF NASA „potentsiaalselt ohtliku asteroidi“ kriteeriumidele. Et asteroid kujutaks Maale ohtu, peaks selle läbimõõt olema vähemalt 140 meetrit ja see peaks mööduma Maast 7,5 miljoni kilomeetri ulatuses. Kuigi äsja avastatud asteroid liigub sellest kaugusest tunduvalt lähemal, on see liiga väike, et Maale eksistentsiaalset ohtu kujutada.

Eesti aja järgi kell 11 peaks Virtual Telescope Project oma Roomas asuvast teleskoobist alustama otseülekannet asteroidi möödalennust.

Kuigi asteroid on Maale kõige lähemal 7. juulil, oli see mõnele teleskoobile nähtav juba eile.

NASA ja teised kosmoseagentuurid jälgivad tähelepanelikult tuhandeid Maa-lähedasi objekte. Maale kujutavad need ohtu harva. Sellegipoolest võivad mõned suured asteroidid osutuda ohtlikuks, kui nende trajektoorid peaksid muutuma.

2021. aasta novembris saatis NASA orbiidile asteroide tõrjuva kosmoselaeva nimega Double Asteroid Redirection Test (DART), mis põrkab 2022. aasta sügisel kokku 160 meetri suuruse Dimorphose asteroidiga.

Kokkupõrge asteroidi ei hävita, kuid võib veidi muuta kosmosekivimi orbitaalteed. Missioon aitab testida asteroidide trajektoorilt kõrvale kallutamise võimalikkust juhuks, kui mõni asteroid peaks tulevikus meie planeedile otsest ohtu kujutama.