Päästjad loodavad, et neljapäeval langeb temperatuur, et otsijad saaksid minna Marmolada nõlvale. Sooja ilma tõttu püsib mäel uute laviinide oht. Jätkuvalt on kadunud viis inimest.

Kadunud itaallaste sugulased nõudsid oma lähedaste, kes arvatakse olevat mattunud laviini alla, surnukehade väljatoomist, vahendab Washington Post.

Itaalia Alpide suurima liustiku kokkuvarisemise tagajärjel puhkenud laviin tappis pühapäeval vähemalt seitse inimest. Liustik varises kokku Marmolada mäel, mis on Itaalia Dolomiitide kõrgeim tipp ja asub Punta Rocca asula lähedal.

Tegemist oli sama teega, mida üldjuhul kasutatakse mäe tippu jõudmiseks. Rajal oli laviini hetkel palju inimesi - nii mägironijaid kui neid, kes nautisid päikesepaistelist ilma.

Trento prokurör Sandro Raimondi ütles kolmapäeval Itaalia riigiraadiole antud intervjuus, et alustas ametlikku juurdlust tegemaks kindlaks, kas juhtunu all on tegemist hooletusega. Prokurörid kavatsevad konsulteerida geoloogidega.

Raimondi sõnul paistab hetkel siiski, et laviini ei olnud võimalik ette näha.

Canazei ja Dolomiidi mägedes asuvate väiksemate linnade linnapead andsid välja määrused, millega suleti Marmolada mäetipp matkajatele. Mõned inimesed on neid korraldusi eiranud ja mägedest üles roninud.

Saatuslikuks sai kliimasoojenemine

Möödunud nädalavahetusel tõusis temperatuur Marmoladas üle 10 kraadi Celsiuse järgi, mis on varasuve kohta ebatavaliselt kõrge, teatasid Itaalia võimud.

Võimud on viidanud nädalaid kestnud kuumalainele Põhja-Itaalias ja vähesele talvisele lumesajule kui tõenäolistele teguritele, mis liustiku lagunemise kaasa tõid. Liustik on aastakümnete jooksul kliima soojenemise tõttu dramaatiliselt kahanenud.

Itaalia valitsuse hallatava uurimiskeskuse polaarteaduste eksperdid hindasid, et Marmolada liustik võib järgneva 25-30 aasta jooksul täielikult kaduda, kui praegused kliimatrendid jätkuvad.

Aastatel 2004–2015 kaotas liustik 30% oma mahust ja 22% pindalast.

Marmolada pool asuva alpimaja juhataja Carlo Budel meenutas, et liustik ei olnud eelmisel kuul lumega kaetud, vahendab The Washington Post.

„Eelmisel aastal, kui ma 1. juunil onni kolisin, kulus mul sissepääsuks pool päeva, sest onn oli üleni lume all,“ rääkis ta. „Kuid sel aastal avasin peaukse vaid 30 minutiga.“

Liustikust eraldunud osa suurust on võrreldud kortermajaga.