Väidetavalt lagundab Myrkli-nimeline pill 60 minuti jooksul pärast alkoholi tarbimist kuni 70 protsenti sellest. Teisisõnu, kui keegi joob 50 ml 40-protsendilist viina, mis sisaldab 20 ml puhast alkoholi, võib vereringesse jõuda vaid 6 ml alkoholi. See teeb välja sama, kui inimene jooks ainult 15 ml kanget alkoholi.

Seejuures vähenevad ka alkoholi lühiajalised mõjud, nagu eufooria ja ärevus, kirjutab ScienceAlert.

Toidulisandit tootev Rootsi ettevõte Myrkl soovitab võtta kaks tabletti ühe kuni kaheteist tunni jooksul enne alkoholi joomist. Ettevõte väidab, et tablett on esimene toode ajaloos, mis tõhusalt lgaundab kehas alkoholi. Nad on seda enda väitel välja töötanud üle 30 aasta.

Probiootiline toidulisand sisaldab kahte soolesõbralikku bakterit – Bacillus subtilis ja Bacillus coagulans –, mis on toodetud kääritatud riisist. Need bakterid lagundavad alkoholi loomulikul teel veeks ja süsihappegaasiks. Happekindel kapsel kaitseb baktereid mao looduslike hapete eest, et need jõuaksid soolestikku, kus suurem osa alkoholist imendub vereringesse.

Teadlased kortsutavad kulmu

Pill on eelkõige mõeldud neile, kes ei soovi eelneva päeva joomingu järel pohmelli. Kuid kas need tabletid päriselt toimivad?

Pohmell on peamiselt tingitud alkoholiga kaasnevast veepuudusest organismis, mis võib põhjustada tugevat peavalu. Alkoholi otsene mõju maole võib põhjustada ka kõhuvalu ja iiveldust.

Kui kehasse siseneb vähem alkoholi, on dehüdratsiooni oht väiksem. Kuid kuna pillid toimivad alles pärast seda, kui alkohol on läbi mao soolestikku jõudnud, ei peata need alkoholi mõju maole.

Myrkli esitatud tõendid tableti toimimise kohta põhinevad uuringul, kus kahekümne neljal hea tervisega valgenahalisel täiskasvanud noorel paluti seitsme päeva jooksul võtta iga päev kaks Myrkli antud pilli. Osadele anti seejuures toimivad, teistele platseebotabletid.

Uuringu lõpul anti katsealustele kehakaalu alusel väike kogus alkoholi (50–90 ml kanget alkoholi). Järgmise kahe tunni jooksul kontrolliti nende vere alkoholisisaldust.

Uurijad leidsid, et esimese 60 minuti jooksul alkoholi tarbimisest vähenes toimiva tableti saanud inimestel alkoholisisaldus veres 70 protsenti võrreldes platseebotableti võtnutega.

Mitmed uuringu puudujäägid muudavad tulemused aga kaheldavaks. Esiteks teatasid teadlased ainult 14 katsealuse tulemusest. Teiseks varieerusid tulemused erinevate katsealuste vahel märkimisväärselt palju, mis vähendab uuringu täpsust. Ja kolmandaks katsetasid teadlased katsealuste peal seitse päeva kestnud tabletikuuri enne neile alkoholi andmist, samas kui ettevõte soovitab võtta kaks tabletti ühe kuni 12 tunni jooksul enne mistahes alkoholikoguse tarbimist.

Uuring jätab ka mitmeid vastamata küsimusi. Kas tablett toimib ka inimestel, kes pole noored, terved ja valgenahalised? Kas see toimib soole- või maksahaigusega inimestel? Kas pillide toimes on erinevusi meeste ja naiste vahel? Milline on tableti mõju, kui korraga süüa ja alkoholi tarbida? Milline mõju on erinevate ravimite manustamisel tableti toimele?

Probiootikumid on ohutud ja laialdaselt kättesaadavad. Neid saab osta jogurtite, jookide või tablettidena paljudest tava- ja tervisetoidupoodidest. Myrkli pillides sisalduvad kaks bakterit on tõenäoliselt enamiku inimeste jaoks ohutud. Kuid probiootikumid, mida antakse haigetele inimestele, võivad häirida tervete soolebakterite loomulikku tasakaalu, põhjustades infektsioone või soole ääritussündroomi.

Utrechti ülikooli farmakoloogiaosakonna juhtivteadur ja alkoholipohmelli uurimisgrupi asutaja Joris Verster ütles Briti ajalehele The Independent, et Suurbritannias müügile võetud tableti toimele pole tõsiseltvõetavat tõestust.

„Puuduvad teaduslikud tõendid selle toote tõhususe kohta pohmelli vastu ja seda pole vastavas kontekstis kunagi uuritud.“

Suurbritannia telesaatest „Embarrassing Bodies“ tuntud doktor Dawn Harper sõnas, et tabletti on mõtet võtta vaid ennetamaks mõõduka alkoholitarbimise ebasoovitavaid mõjusid.

„See ei ole toode inimestele, kes tahavad end purju juua. Myrkli võtmine enne alkoholitarbimist muudab purju joomise palju kallimaks ja ajakulukamaks. Minu arvates võiks Myrkl olla asjakohane paljude mõõdukate joojate jaoks siin Ühendkuningriigis.“

Arvestades kõiki Myrkliga seotud vastuseta küsimusi, on parim ravim pohmelli vastu ilmselt siiski eelmisel päeval vähem alkoholi tarbida.