Füüsikud väidavad, et nad on leidnud suure hadronite põrguti abil kogutud andmetest tõendeid selle kohta, et on olemas kolm seninägematut kvarkide kombinatsiooni.

Kolm tüüpi osakesi, mis sisaldavad kahte kombinatsiooni neljast kvargist, mida nimetatakse tetrakvarkiks, ja viie kvargi kombinatsiooniga, mida nimetatakse pentakvarkiks, on kooskõlas standardmudeliga, aastakümneid vana aatomite struktuuri kirjeldava teooriaga.

Füüsikud avastasid uusi ja senitundmatuid osakesi

Teadlased loodavad, et praegune põrguti käivitamine annab tõendeid selle kohta, et füüsika läheb standardmudelist kaugemale ja selgitab selliste salapäraste nähtuste olemust nagu tumeaine. Sellised tõendid võivad viidata uutele subatomaarsete osakeste massiividele või isegi lisamõõdetele meie universumis.

Tuletame meelde, et suur hadronite põrguti ehitati aastatel 1998–2008 100 meetri sügavusele Prantsusmaa ja Šveitsi territooriumi alla ning see on 27 kilomeetri pikkune rõngakujuline tunnel. Selles on laetud elementaarosakeste (prootonite) kiirendi. Valguse kiirusele lähedasel kiirusel kokkupõrkel peaksid selles sündima uued elementaarosakesed.

Põrguti käivitati 5. juulil CERNis pärast kolmeaastast pausi. Tegemist on teadusmaailma tippsündmusega, millest võtavad osa tuhanded füüsikud ja valmivad uued uurimused. Näiteks tehti 2015 omalaadne maailmarekord kui Higgsi bosoni käsitleval teadusartiklil oli üle 5000 autori, kes olid põrgutiga tehtud katse juures.