Püüdes lahti harutada Marsi atmosfääri saladusi, on NASA otsustanud otsida avalikkuse toetust uuele projektile Cloudspotting on Mars. Portaalis Zooniverse saab igaüks proovida kätt Marsi pilvede otsimisel Mars Reconnaissance Orbiteri pardal oleva seadme Mars Climate Sounder (MCS) kogutud andmete põhjal.

See on lihtne: pilved ilmuvad orbiidi infrapunaandmetes kaartena ja te märgite need neljas näidatud kaadris. See kõlab igavalt, kuid tegelikult tekitab see üllatavalt sõltuvust ja boonusena ka millegi olulise kuuluvuse tunne.

Teadusringkonnad usuvad, et Marsi pind oli miljardeid aastaid tagasi kaetud veekogudega. Nüüd on planeedi pind külm, kuiv ja kõle. Aga kui Marsil leidus varem tõesti palju vett, siis oleks selle atmosfäär pidanud olema palju tihedam. Keegi ei tea täpselt, miks see kadus, kuigi on teooriaid: näiteks et vesi, olles kõrgel Marsi atmosfääris, lagunes päikesekiirguse toimel vesinikuks ja hapnikuks ning vesinik kadus selle väikese massi tõttu. Uurides Marsi atmosfääri loodavad teadlased paremini mõista, mis põhjustab pilvede teket, kui palju vett atmosfääri satub ja mis aastaaegadel.

Pole lõpuni selge, miks kosmoseuuringute helgemad pead ei tulnud välja algoritmiga, mis suudaks kõiki neid andmeid kiiresti ja efektiivselt analüüsida. Kuid Marsi objektide otsimine võib olla põnev ülesanne, seega tasub seda proovida.