Kiiresti tõusvad jõed ja kolmandat päeva kestev tugev vihmasadu on sundinud kümned tuhanded Sydneylased kodudest põgenema. Täna hakkas vett üle ajama linna suurim tamm.

Ligikaudu 32 000-le inimesele anti käsk evakueeruda või olla valmis läbi Uus-Lõuna-Walesi osariigi põgenema, teatas päästeteenistus. Armee saatis tormist räsitud osariiki päästetöödele abiks sada sõdurit, vahendab Phys.org.

Sydney päästetöötajad teatasid täna, et nad on alates eelmisest õhtust päästnud üle 80 inimese. Paljud inimesed olid jäänud oma autodesse lõksu, püüdes ületada üleujutustest räsitud teid või ei saanud lahkuda kodudest, mida ümbritses tõusev vesi.

Hiiglaslik Warragamba tamm, mis asub Sydney lääneosas ja annab suurema osa linna joogiveest, on alates pühapäevast üleliigset vett välja paisanud.

Sydney edelaosas Camdenis muutsid mudapruunid jõeveed suure maatüki järveks, teed kadusid vette.

Tugevad vihmasajud võivad Uus-Lõuna-Walesis püsida veel vähemalt 24 tundi, ütlesid sünoptikud.

Austraalia on saanud tunda kliimasoojenemise hävitavat mõju: põuad, ohvriterohked metsapõlengud, korallide pleekimine Suures Vallrahus ja üleujutused on riigis muutunud üha tavalisemaks ja intensiivsemaks.

Kõrgem temperatuur tähendab, et atmosfäär hoiab rohkem niiskust, vabastades rohkem vihma.

„Maapind on küllastunud, jõed on kiire vooluga, tammid ajavad üle,“ kirjeldas osariigi hädaolukordade volinik Carlene York hetkeolukorda.

Jaga
Kommentaarid