Endise mereväeohvitseri ja miljonäri Victor Vescovo juhitud uurimisrühma teatel avastasid nad eelmisel nädalal umbes 7000 meetri sügavuselt Teise maailmasõja ajal uppunud USA mereväe hävitaja USS Samuel B. Robertsi. Praeguseks on see kõige sügavamal asuv leid. Eelmine rekordiomanik, hävitaja USS Johnston puhkas 6500 meetri sügavusel.

Samuel B. Roberts oli mõeldud kasutamiseks saatelaevana. Selle kiil pandi maha 1943. aasta lõpus ja laev võeti teenistusse juba 28. aprillil 1944. Samari lahingus 1944. aasta lõpul pidi ta kaitsma ameeriklaste kergeid, kaubalaevade kerel põhinevaid eskortlennukikandjaid ehk rakkerühma Taffy 3. Ehkki Filipiinide kampaania ja Leyte merelahing, mille osa Samari lahing oli, lõppesid ameeriklaste võiduga, siis Samari lahing oli neile pigem õnnetu. Taffy 3 jäi jaapanlaste lahingulaevade ja ristlejate tule alla ning ameeriklased kaotasid kaks lennukikandjat ja kolm hävitajat, lisaks said neli lennukikandjat ja kolm hävitajat lahingus vigastada. Ka ameeriklaste lennukid põhjustasid jaapanlastele suuri kaotusi: jaapanlased kaotasid kolm ristlejat ja kolm tükki ning üks hävitaja said lahingus vigastusi.

USS Samuel B. Roberts
USS Samuel B. Roberts
USS Samuel B. Roberts

Samuel B. Roberts uppus lahingus Jaapani laevastikuga Filipiinide pärast 1944. aasta oktoobris. Laev sai pihta Jaapani lahingulaeva Kongo 356-mm mürsuga. See langes masinaruumi ning selle tulemusel läks laev 30 minuti jooksul põhja. Laevaga koos hukkus 90 meest. Pääsenud 120 meeskonnaliikmel tuli veeta kaks ööpäeva päästeparvedel enne kui nad päästeti.

Laeva avastasid Texase tehnoloogiafirma Caladan Oceanic spetsialistid sukeldumiste seeria käigus Sammy B sukelaparaadi abil. Nende avaldatud fotodel võib eristada kolmeraudset torpeedoaparaati ja 40-mm Boforsi õhutõrjekahurit. Robot avastas ahtripiirkonnast ka mitu lõhkemata süvaveepommi.

Aasta varem leidis Vescovo meeskond lähedalt hävitaja USS Johnstoni vraki, mis hukkus samuti Samari lahingus ja lebab kuue ning poole kilomeetri sügavusel ookeanis.