Instagram otsib uusi viise, kuidas teismelised saaksid oma vanust kinnitada, et platvormi reeglid saaksid järgitud. Metale kuuluv rakendus katsetab uue vanusekontrolli meetodina näoanalüüsi tarkvaraga videoselfisid.

Mõned Instagrami kasutajad üritavad 13+ vanusereeglist mööda hiilida, muutes oma sünnikuupäeva nii, et nad paistaksid olevat vanemad kui 18-aastased. Seda üritavad teismelised saavad nüüd oma vanuse kinnitamiseks kolm võimalust: laadida üles isikutunnistus, paluda kolmel täiskasvanul anda oma kinnitus või teha videoselfi.

Meta loodab, et uued meetodid pakuvad teismelistele Instagramis „eakohast kogemust“. Meta on varem silmitsi seisnud kriitikaga seoses teismeliste ja laste ohutuse üle oma sotsiaalmeedia platvormidel. Eelmisel aastal alustasid mitmed USA osariigid seoses Facebooki vilepuhuja Frances Haugeni lekkega uurimisi, et välja selgitada, kas Instagramis alaealisi puudutav reeglistik ikkagi kuulub järgimisele.

Instagram otsib viise kasutajate vanuse kinnitamiseks

Selle kuu alguses anti teismeliste Instagrami kasutajate vanematele ja eestkostjatele täiendavaid tööriistu, et jälgida oma lapse Instagrami kasutamist. Nüüd saavad vanemad seada ajapiiranguid ja vaadata üksikasju kõige kohta, mida nende laps platvormil teeb.

Videoselfidest on muutumas populaarseks viisiks, kuidas digitaalsed platvormid saavad kontrollida kasutajate vanust või identiteeti. Instagram kasutab praegu videoselfisid, mille abil kontoomanikud saavad oma isikut kinnitada, kui nende konto on suletud.

Meta teeb koostööd Briti digitaalse identiteedi pakkujaga Yoti, mille tehnoloogia hindab vanust, analüüsides inimeste nägusid ja näojooni. Yoti kinnitab, et algoritm, mis on välja õpetatud anonüümsete kasutajate nägude ja sünnikuupäeva piltide abil, ei suuda kasutajate kohta midagi peale nende vanuse tuvastada. Nende väitel on rakendus täpne 6–12-aastaste laste puhul, vanemates vanusegruppides võib esineda viga kuni poolteist aastat. Meta esindajate sõnul kustutavad mõlemad ettevõtted selfi pärast seda, kui kasutaja vanus on kinnitatud.