Ameerika teadlased viisid läbi rea uuringuid, mille käigus selgitasid välja D-vitamiini omadused mistahes meditsiinilisest vaegustest põhjustatud surmariski vähendamisel 57%, kirjutab Express.

Toidulisandite arendamisega tegeleva Healthspani meditsiinidirektori Sarah Breweri sõnul kohandasid teadlased tulemusi vanuse, soo, vereproovide võtmise hooaja, hariduse, kehamassiindeksi, suitsetamise ja kehalise aktiivsuse, kaasuvate haiguste (kui esineb rohkem kui üks haigus), mis võib mõjutada suremust: näiteks diabeet, kõrge vererõhk, südame-veresoonkonna haigused ja vähk.

Kaheksas Euroopa ja USA riigis läbi viidud uuringud, milles osales enam kui 26 000 50-aastast ja vanemat täiskasvanut, näitasid, et kõrgeima D-vitamiini tasemega inimestel oli 57% väiksem tõenäosus surra mis tahes meditsiinilisel põhjusel. „Kuigi D3-vitamiini tase on riigi, soo ja aastaaja lõikes erinev, oli seos madalaima ja kõrgeima D-vitamiini tasemega igas riigis üllatavalt ühtlane,“ sõnab Brewer.

Eksperdid viitavad, et madalat D-vitamiini taset seostatakse aju võimekuse vähenemise ja insuldiriski suurenemisega, kuid D-vitamiini puuduse korrigeerimine võib ära hoida kuni 17% dementsuse juhtudest.

Teadlased märgivad, et kuigi meie keha suudab päikesevalguse käes D-vitamiini toota, ei piisa sellest tavaliselt meie vajaduste rahuldamiseks, vastasel juhul ei liigitaks seda vitamiinide hulka. Nad soovitavad igal inimesel tarbida vähemalt 10 mikrogrammi D3-vitamiini päevas, et vältida D-vitamiini vaeguse teket, millele võivad viidata lihas- ja luuvalu, osteomalaatsia või rahhiiti.

Samas märgitakse, et optimaalse tervise huvides tasub D-vitamiini suuremaid doose tarbida – 25 mikrogrammist 50 mikrogrammini. See kehtib eakate kohta, kuna vanemas eas väheneb D-vitamiini sünteesivõime.