Öösel kasvaja „ärkab“ ja hakkab saatma vähirakke üle organismi- sellise avastuse tegi rühm spetsialiste mitmest Šveitsi ülikoolist ja meditsiinikeskusest. Artikkel avaldati ajakirjas Nature.

Uuringus, milles osales laborihiiri ja 30 rinnavähiga patsienti, avastasid teadlased, et kui keha magab, tekitab vähkkasvaja oluliselt rohkem pahaloomulisi rakke, mis ringlevad läbi veresoonte ja moodustavad metastaase – uusi kasvajaid teistes elundites.

Veelgi enam, öösel emakasvajast väljuvatel rakkudel on võime palju kiiremini jaguneda kui päeval tekkinud rakkudel ja seetõttu on „öistel“ rakkudel suurem potentsiaal metastaaside tekkeks.

Uurijad jõudsid järeldusele, et seda protsessi juhivad hormoonid, mis reguleerivad organismi ööpäevaseid rütme, nagu melatoniin, testosteroon ja glükokortikosteroidid.

Teadlased leidsid ka, et biopsia (rakkude ja kudede laboriuuringu) tulemused sõltusid kellaajast, millal proovid võeti. Selgus, et hommikul, pärastlõunal ja õhtul võetud vere- ja kasvajakudede proovides on pahaloomulisi rakke erineval hulgal.

Teadlased usuvad, et arstid peaksid süstemaatiliselt üles märkima biopsia tegemise täpse aja, et saaks objektiivse pildi kehas toimuvast.

Tulevikus plaanivad šveitslased välja selgitada, kas teist tüüpi kasvajad käituvad samamoodi kui rinnavähk.