„See, mida me näeme, on venelaste armee poolt sõjas kasutatavate tšetšeenide, süürlaste ja palgasõdurite jõhkrus,“ ütles paavst mai teisel poolel toimunud kohtumisel jesuiitide ajakirjaga La Civiltà Cattolica.

„Kuid oht on selles, et me näeme ainult seda, mis on koletu, ja me ei näe kogu telgitagustes avanevad draamat sõjas, mis võib-olla mingil moel kas provotseeritud või mitte ärahoitud. Ja ma täheldan huvi relvade katsetamise ja müügi vastu – see on väga kurb, aga põhimõtteliselt on asi selles,“ ütles paavst.

Osade väljaannete teatel olevat paavst öelnud ka seda, et tema hinnangul on alanud III maailmasõda.

Paavst kinnitas ka, et ta ei ole Venemaa presidendi Vladimir Putini pooldaja, küll aga ei poolda ta heal ja halval vahet tegemise liigset lihtsustamist.

„Peame eemalduma tavapärasest Punamütsikese mustrist, kus Punamütsike oli hea ja hunt oli halb,“ ütles ta. „Midagi globaalset on esile kerkimas ja elemendid on väga põimunud.“

Ta olevat enne sõda Putiniga ka kohtunud, kes oli talle avaldanud rahuldamatust selle üle, et NATO Venemaa väravate taga haugub.

Paavst Franciscus ütles ka, et loodab Vene õigeusu kiriku pea patriarh Kirilliga kõnelda septembris Kasahstanis. Eile Jeruusalemmas toimuma pidanud kohtumine jäi ära, „et nende dialoogist valesti aru ei saadaks“. Kas see kohtumine ka toimub, pole teada, kuna paavst kutsus patriarhi hiljuti üles loobuma Putini altaripoisiks olemisest – see avaldus olevat Kirilli väga pahandanud.

Jaga
Kommentaarid