Seni ametlikult veel tootmiseelse mudeli esindajad olid sel nädalal Lõuna-Poola linna Krakowisse Saksamaalt kohale toodud ning ajakirjanikel võimaldati nendega terve päeva ümbruskonna külade vahel ringi vurada.

Esimese asjana asud muidugi otsima erinevusi põhimudeliga. Käimegi põhinäitajad üle.

Välimuselt see kupee crossover eriti muutunud polegi, aga kohendusi siiski on. Lisandunud on näiteks täiesti uus värv Magnetic Blue, mis on ühtlasi hübriidi põhivärv. Lisaks tekkisid külgedel ja taha sildid „hybrid“, Nissani enda logo on saanud elektrilise varjundi, uuenenud on esivõre disain ning ka 19-tollised rattad on saanud edasiarenduse.

Kui nüüd uuendusi puudutab, siis need on märksa kapitaalsemad. Esiteks tuleb öelda „hüvasti!“ DCT7 automaatkäigukastile – selle asemel on nüüd mitmerežiimiline hübriidkäigukast, milles neli käiku bensiinimootori jõuülekandeks ja lisaks kaks käiku elektrimootorile, laenatud on see Nissani suure sõbra Renault mudelilt Captur (nagu ka generaator). Kokku seega kuus käiku. Muudatus oli vajalik bensiini- ja elektrimootori sujuva koostoimimise tagamiseks. Kusjuures 1. käik on alati elektriline ja sellega saab sõita kuni kiiruseni 55 km/h.

Uus Nissan Juke Hybrid

Testsõitude põhjal on see minu hinnangul ka peamine nähtus, millega Nissan võiks veel tööd edasi teha – masin kipub rahulikult kiirendades ja 50-60 km/h vahel sõitma jäädes kusagil 3. käigu kanti end sinna unustamagi ja ei taha kuidagi järgmisele üle minna, gaasipedaaliga „meelitamise“ peale ta annab siiski järele ja sõit muutub vähemalt mõneks ajaks märksa vaiksemaks.

Uus Nissan Juke Hybrid

Mis mootori võimsusesse puutub, siis tavaversioonil oli hobujõude 114, nüüd on elektrimootoril 49 ja bensiinil 94, ehk kokku peitub süsteemis 143 hj. Masina kiirendus nullist sajani on põhimudelil 11,8s, hübriidversioonil lüheneb see lausa kahe sekundi võrra ja on ametlikult 10,1. Olemas on ka eraldi nupp selleks, et masin kindlalt elektrimootorile ümber lülitada - näiteks majade vahel sõitmiseks.

Uus Nissan Juke Hybrid

Terve liitrijagu saab kärpida ka kütusekulu, kui tavamudelil oli keskmine 6,0-6,3, siis hübriidil 5,0-5,2 liitrit sajale. Linnasõidul on kütusekulu lausa 40% väiksem.

Bensiinimootor on auto 1,6 liitrine ja neljasilindriline. Elektrimootorit toidab 1,2 kWh aku, mis tähendab, et puhtalt elektrimootoriga suudab auto läbida maksimaalselt 3-5 kilomeetrit. Sõidurežiime on autol kolm: Eco, Standard ja Sport.

Uus Nissan Juke Hybrid

Tubli uuenduse on saanud ka masina pidurid. Pedaalile vajutades ei kanta jõud otse piduriklotsidele vaid esmalt läheb aeglustamise käsklus elektrimootorile ehk et koos töötavad nii tavapidurid kui mootoriga saavutatav pidurdus. Pidama sai see masin tõesti hästi (kontrollitud – Poola külade koerad paistavad tunnistavad vaid ühte liikumistrajektoori – keset sõiduteed – ja kui sa neid seejuures oma masinaga segama kipud, siis seistakse sulle ette, vaadatakse vapralt otsa ja lastakse käiku hakumissajatused). Eesmärgiks kogu pidurdamisel vabaneva energia kasutamine aku laadimiseks. Sama eesmärki täidab ka funktsioon e-Pedal.

Uus Nissan Juke Hybrid

Kui käigukastinurin kõrvale jätta, siis näiteks auto käitumisega kurvides tuleb minu hinnangul üsna rahule jääda, nende täpselt joonte vahel alistamine oli puhas rõõm ja ei tulnud kogeda ei üle- ega alajuhitavust. Auto reageerib juhi pedaalivajutustele vahetult.

Varustustasemeid on autol kolm: N-Design, Tekna ja N-Connecta. Vingemad neist tähendavad muuhulgas pehmet kunstnahkset sisu (isegi armatuuripealne) kohatiste alcantara elementidega, kõlareid peatugedes ja kahetoonilist välisvärvi.

Pagasiruumi saab kohendada kas tasapinnaliseks või katte eemaldamise abil ka sügavamaks. Elektrimootor on küll vähendanud pagasiruumi liitreid 422-lt 354-le, ent tagaistujate jalaruum vähenenud pole ja sinna mahub vabalt istuma ka pikk Eesti mees.

Uus Nissan Juke Hybrid

Auto maksimaalne kiirus on 166 km/h. Masin on 4,21 meetrit pikk ja 1,8 meetrit lai, teljevahe on 2,636 meetrit.

Auto hind ametlikult veel välja öeldud pole, aga eks ta umbes 5000 eurot võrreldes põhimudeliga kallim ole – ehk võib jääda kusagile 28 000 ja 30 000 euro kanti. Müügile tuleb masin eeldatavalt septembris. Euroopa turu jaoks toodetakse Jukesid Suurbritannia tehastes.

Uus Nissan Juke Hybrid

Nissan pole teada andnud, kas Juke võiks kunagi saada ka täiselektriliseks, aga kindel suund kõigil autotootjatel selles suunas muidugi on.

Ajakirjanike sõidukulud Krakowisse tasus Nissan.