Poola peaminister Mateusz Morawiecki teatas, et Poola on sõlminud viimase 30 aasta suurima lepingu relvade tarnimiseks Ukrainale. See seisneb 60 155 mm Krabi iseliikuva haubitsa tarnest, mis on hetkel see relvaliik, millest Ukraina relvajõududel kõige rohkem puudust on. Peale selle näeb leping ette õlaltlastavate rakettide Piorun müüki. Need lähimaa õhutõrjekompleksid töötati välja Nõukogude Igla-1 põhjal. Lepingusumma on 2,7 miljardit zlotti (umbes 589 miljonit eurot).

Pressikonverentsil Huta Stalowa Wola metallurgiatehases, kus neid relvi hakatakse tootma, märkis Morawiecki, et Krabi iseliikuvate haubitsate tarnimine on oluline sõjas Venemaa agressiooni tõrjumiseks „Need on ennast lahingus tõestanud relvad. Teame, et need saavad olema lahinguväljal mängima olulist rolli, eelkõige Ida-Ukrainas. Ukraina saab selleks raha osaliselt ELilt ja osaliselt oma eelarvest. Poola saab need vahendid oma tootmispotentsiaali rikastamiseks.“

Varem andis Poola Ukrainale üle 18 Krabi tasuta. Krabist sai Ukraina armee jaoks viies 155-mm suurtükiväesüsteem.

Varem tahtsid ukrainlased hankida Saksamaalt 100 155-mm iseliikuvat haubitsat PzH 2000, kuid pika tarneaja (2023–2024) ja sakslaste tahtmatuse tõttu Ukrainale raskeid relvi müüa loobusid ukrainlased sellest plaanist.

Jaga
Kommentaarid