Tehnikaülikooli mehhaanika- ja elektroonikainseneride, Ida-Tallinna Keskhaigla ja robootikakeskuse AIRE koostöös valminud korsett on varustatud tundlike anduritega, et mõõta selle kandmise aega ja tõhusust, hingamismustrit ning raviharjutuste efektiivsust.

Korsett annab infot kandja tervise kohta otsekohe ja pidevalt, samas kui tavaravis kontrollitakse efektiivsust röntgeni abil tavaliselt 2 korda aastas.

Professor Tauno Otto tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudist ütles, et korsetilt saadud andmete põhja loodud digitaalne kaksik võimaldab lisaks andmete analüüsile rakendada efektiivselt ka tehisintellekti.

Täpsemalt saab Korseti digitaalse kaksiku abil lapsevanem, raviarst või füsioterapeut oma mobiiltelefonist ülevaate korseti kasutusest. Tehisintellekti abil saavad spetsialistid teha ka soovitusi korseti kandmise, raviharjutuste tegemise kohta, või tellida uus korsett, kui nooruk on kasvanud.

Nii saab ühelt poolt nutikaid meditsiiniabivahendeid kasutada üha rohkem e-tervise süsteemi arendamiseks. Teisalt aga võimaldab see arendada ka nende tootmist – patsiendi digitaalse kaksiku põhjal saab näiteks 3D-printida uue personaalse ravikorseti, arvestades varasemat raviefekti, et vastavalt kas korrigeerivaid jõudusid suurendada või vähendada.

Mis puutub korseti masstootmisse, siis selleni veel jõutud ei ole.

„Ravikorsett on personaalne, aga arendamisel oleme lähtunud sellest, et seda oleks odav toota ja patsiendile või tervisekassale oleks see ka kokkvõttes senisest lahendusest odavam,“ ütles Tauno Otto Fortele.

Ta märkis, et ITK Taastusravikliinikul on oma tootmisüksus, mis valmistab proteese ja muid abivahendeid. „Samas sobiks selline väiketootmine näiteks start-upile, mida püüame ka projekti meeskonnast välja kasvatada.“

Ravikorsette kasutatakse sageli just noortel lülisamba kõveruste korrigeerimiseks.

Ida-Tallinna Keskhaigla lülisambakirurgia arst Ragne Riimu sõnul on laste ravis on oluline tagasiside – kinnitus, et patsiendid on olnud tublid ja kannavad korsetti õigesti. Ning kui midagi on valesti, saavad arstid kiiresti teha ravis muudatusi.