Ajal, mil me kõik oleme harjunud kõikvõimalikke kontosid avama minutitega, kulub Eesti e-residentidel taotluse esitamisest kaardi kättesaamiseni täna kaks kuud ja siinse ettevõtteni jõudmiseks 2,5 kuud – ja see on vaid keskmine näitaja.

Programmi eestvedajad on sunnitud tõdema, et selle aja jooksul soov Eestisse ettevõtet rajada e-residentidel raugeb. Karm statistika näitab, et kui e-residendiks saamise taotluses soovib oma ettevõtet luua 70% inimestest, siis tegelikkuses jõuab oma ettevõtteni viimastel aastatel neist

vaid 30–35%. Ent e-residentsuse programmi otsene majanduslik mõju tuleneb lõviosas justnimelt e-residentide loodud ettevõtete majandustegevusest.

E-residentsuse programmi riski- ja õigusjuht Oscar Õun ütles Fortele, et probleemi põhjus on selgelt logistika: PPA poolt läbiviidav menetlus taotlusprotsessi alguses võtab keskmiselt 20 päeva ringis (kuni 30 päeva), sealt edasi tuleb kaardi trükk ja personaliseerimine, siseriiklik logistika ning diplomaatiline post sihtriigi saatkonda, kus kaart tihtipeale järeletulijat üpris pikalt ootab.