6. mail sõnas riigi kaitseinvesteeringute keskuse direktor Magnus-Valdemar Saar kommentaaris ERRile, et Eesti on toimetanud Ukrainale 4x4 soomukeid.

Saar ei täpsustanud nende masinate tüüpi, kuid eeldatavasti on tegu Alvis Mamba soomukitega, mida on viimastel päevadel sõjategevuspiirkondade lähedal märgatud ning millest levivad fotod erinevates Telegrami-kanalites. Soomusmasinatel on kamuflaaž, mis meenutab Eesti kaitseväe oma, mitte Ukraina armee või mõne lääneriigi oma. Väidetavalt on Ukraina armeel seitse sellist masinat.

Alvis Mambad Ukrainas

Mamba on Lõuna-Aafrikas väljatöötatud soomuk, mis on mõeldud patrullimiseks ja peaks olema resistentne käsitulirelvade tulele ning miiniplahvatustele. Seda tüüpi masinad võeti kasutusele vastuseks NSV Liidu poolt toetatud sisside terroritaktikale rakendada Lõuna-Rodeesias (tänane Zimbabwe) suures koguses jalaväe- ja tankitõrjemiine. Esimesed Mambad põhinesid Toyota veoauto šassiil, hilisemad saksa Unimogidel. Suurbritannias tootis neid litsentsi alusel Alvis plc. Briti armee kasutas neid 1990ndatel erinevatel rahuvalvemissioonidel.

Eesti ostis Alvis Mambad 2000ndate alguses Suurbritannialt oma Afganistani missiooni jaoks, esialgu kasutasid neid demineerijad. 2010ndatel pikendati nende masinate elukaart Milworksis.

Jaga
Kommentaarid