Saksa firma Yager loodigi ainult selle teose jaoks, vähemalt nii võib välja lugeda kodulehelt, millest töötab kohati mingil põhjusel vaid saksakeelne versioon. Yager nägi kõigepealt ilmavalgust Xboxil ja nüüd arvutil, kuid mitte otsese pordina, sest ei leidu madala resolutsiooniga taustu ega konsoolilikku väheste võimalustega seadistamismenüüd. Kõik on nii nagu arvutil olema peab.

Yageri lähimad sugulased oleks Star Wars Starfigher, Rogue Squadron ning kaasaegsematest juba ära märgitud Gun Metal. Erinevused on üsna väikesed. Samamoodi lennatakse ringi hävitajaga, millega saab, tõsi küll, hõljuda ühe koha peal (võrdluseks Gun Metali mecha). Ja võideldakse pahadega, kes löövad massiga.

Peamine erinevus peitub selles, et Yageri missioonid pole niivõrd sirgjoonelised. Kui näiteks Rogue Squadronis anti täitmiseks tekst a la „Purustada see või see Impeeriumi baas“, siis Yageris võtavad missioonid mitmeid pöördeid ja tegeleda võib vahel ka kõrvaliste asjadega, mille eest saab lisarelvastust või abistavat informatsiooni käimasoleva kohta (näiteks kus asub mõni otsitav objekt).

Samal kohal hõljumine on tegelikult seisvate sihtmärkide hävitamiseks või aeglaste vastaste puhul vägagi mugav. Kasutada saab päris laialdast arsenali, kuid kõik peale põhirelva on ammenduva laskemoonaga ja isegi väga kiiresti ammenduva laskemoonaga. Seega tuleb enamik ajast leppida põhirelvaga, millel on kaks kasutusviisi: kiire, kuid nõrk, ja aeglane, kuid tugev.

Peategelane on palgasõdur Magnus Tide, kes teenib elatist korporatsioonidele teenuseid pakkudes. Tal õnnestub Proteuse palgalehel leida üsna ruttu vihavaenlasi nii piraatide kui võistleva korporatsiooni DST tegelaste hulgas. Asja muudab keerukamaks, et kusagil leitakse iidseid tulnukate jubinaid, mida tahavad mõlemad pooled enda kätte saada.

Missioonid on seotud ja tekitavad tunde ühest pikast retkest. Samuti ei saa loojatele ette heita ideede puudumist, sest üldiselt on kõik need hästi üles ehitatud, viies piisavalt erinevatesse paikadesse. Saab näha nii tuleviku Emexit, kus vanarauda on nii et tapab (seda kõige otsesemas mõttes) kui looduslikult ilusaid kohti.

Graafika on suurepärane — vee-efektid, laevad ja plahvatused näevad kõik tõeliselt ilusad välja. Võin liialdamata öelda, et tegemist on ilusaima mänguga, mida olen näinud. Kuid kõik see vajab paraku võimsat arvutit, Athlon 3200 XP+, 512 MB DDR-333 mälu ja GeForce4 Ti4200 peal polnud Yager kasutatav, sest kaadrivahetus jäi umbes 10 fps ringi. Asi normaliseerus alles siis, kui Ti4200 vahetati GeForce FX 5900 vastu ja peale seda jooksis kõik vägagi sujuvalt. Samas ei ütleks, et see on miinus: palju pappi graafikakaardi eest välja ladunud tüübid tahavad oma raha eest ka midagi ekstra midagi.

Yageris silmab ka imelikku, kohe päris imelikke asju. Nagu varem öeldud, on tegijad sakslased, kuid stsenaariumi kirjutas kindlasti mõne muu rahvuse esindaja või on Saksamaal moodi läinud natsionaalmasohhism: head poisid räägivad inglise keeles ja on üldse lahedad, pahad seevastu saksa keeles ning värdjastunud olemisega tüübid (saksa täpsus pluss DST eesotsas Gunther van Berg, kellel on kõik Aadu omadused ja rohkem veel). Kui ma oleks Hamlet, siis ütleks „Midagi on mäda Saksa mänguloojatega“.

Vähemalt on piisavalt huumorit, näiteks venelaste heameele võitmiseks tuleb otsida üles kast viina. Samas mõjuvad pahad kuidagi liiga pahadena ja prototüüpülikutena, keda on kasutatud juba miljon korda nii mängudes kui ka kinolinal. Samuti on stoori mittemidagiütlev, kuid samas Yager ongi lihtne ajaviide, kasutamiseks ainult meelelahutuslikel eesmärkidel.

Kunagi tulevikus peaks lisanduma võrgutugi, menüüs on sellele koht juba olemas, kuid foorumitel sellesse erilist usku pole. Kuid asjal polegi tähtsust, sest Yager mitmekesi oleks mu arust nii või naa saast. See on puhtalt üksi tagumise teos.

Kokkuvõtlikult päris huvitav vahepala, mida mina võrdleks mõne hea magustoiduga: toob küll suhu hea maitse, kuid ei täida kõhtu.

Märul
Yager Development, kirjastab THQ
Tugi: 1
1 GHz PIII või AMD, 256 (512) MB RAM, 3,5 (5,5) GB kõvaketast, 32 MB kiirendi, Windows 98/98SE/Me/2000/XP
Sobivad kiibid: GeForce, Parhelia, Radeon