Alustuseks tundus Windows 7 varane versioon olevat kiire ja stabiilne keskkond. Üheks suuremaks täienduseks on see, et kasutuses mitte olevad aknad ei tarbi videomälu ressursse, mille tulemuseks on suhteliselt väheste riistvaraliste nõudmistega äkiline süsteem. Windowsi boss Steve Sinofsky kinnitas, et asi jookseb ilusti 1GB mäluga masinatel.

Kasutajaliides on võrreldes Vistaga nutikam. Näiteks WiFi võrgu valimine toimub ainult ühe klõpsuga otse süsteemiribals senise „saadaolevad võrgud“ hüpikakna asemel“. Kardetud „kasutajakonto kontroll“ (User Account Control) võimaldab oma konto paremat haldamist. Nupunihutamisega saab näiteks määrata kui palju soovitakse või ei soovita näha süsteemiteateid.

Külgriba on surnud, vidinad ripuvad töölaual laiali. Kui töölauale lisada mõni vidin, ilmub see algselt küll paremasse ekraaniäärde, kuid neid saab nihutada kuhu süda soovib ja sinna nad jäävad..

Teekidesse (libraries) saab koondada sama tüüpi sisu, olenemata sellest millises süsteemiosas failid asuvad. Kui näiteks ports pildifaile asub ühel kettal, teine teisel ja kolmas kolmandas kaustas, siis saab need omavahel Pildikogus (Photo Library) ühendada. Teegid näitavad ka süsteemiga ühendatud väliste kettaseadmete andmeid.

HomeGroup rakendus on klassikalise töörühma võrgustamise (workgroup networking) re-do, mis peab silmas kodukasutajaid. HG peaks parandama nii omavahelist sisu kui seadmete jagamist.

Suurema kasutajaliidese parandusena võib välja tuua tegumiriba. Klikates mõnele rakendusele, hüppavad ette kontekstuaalsed menüüd, andes sulle valiku avada näiteks üks viimastest dokumentidest. Klikates tegumiribal mõnel peidetud akna ikoonil, tõstab see ette akna eelvaate.

Windows 7-sse on veel sisse ehitatud ohtralt erinevaid puute ja multi-puute lahendusi.

Windows 7 on senisest suuremate võimalustega meediasüsteem, millesse on AAC, H.264, DivX ja Xvid failide mahamängimine sisse ehitatud.

Erinevate lisa- ja digiseadmete haldamiseks on loodud Device Stage nimeline liides.

Lähemalt vahendab Gizmodo.