Inteli juhtmevaba elekter

Inteli esindajate sõnul ei ole kaugel aeg, kus näiteks sülearvutiga lennujaama terminali astudes laetakse selle aku juhtmevaba tehnoloogia abil automaatselt täis. Inteli uurimiskeskustes arendatakse juhtmevaba elektri kontseptsiooni (Wireless Resonant Energy Link- WREL), mida demonstreeris Inteli tehnoloogiajuht Justin Rattner.

Ta pani põlema 60 vatise elektripirni ühendamata seda ühegi juhtme või pistikuga. Sama suurest energiahulgast piisaks probleemideta mistahes sülearvuti laadimiseks. Juhtmevaba elektrienergia tehnoloogia põhineb paarisresonaatoritel, mis võtavad vastu kindlal sagedusel saadetud elektrienergiat. Juhtmevaba laadimise tehnoloogia laeb sülearvuti energiat saatva resonaatori mõjupiirkonda sattudes täis täiesti märkamatult.

Täna on tehnoloogia arendamisel veel mitmeid kitsaskohti, kuid Inteli teadlased loodavad, et varsti vabastatakse Inteli tehnoloogial põhinevad sülearvutid juhtmetest lõplikult.

Tehnoloogia inimeste mõtete lugemiseks

Inteli tehnoloogiajuhi Justin Rattneri sõnul on oluline trend, võib-olla lähemas tulevikus kui me seda oodata oskame, inimese ja masina üksteist abistav koostöö. Selle väite kinnituseks esitles Inteli tootejuht Randy Breen koos Rattneriga ettevõtte EPOC peakomplekti, mis suudab ajulainete mõõtmise abil identifitseerida inimese mõtteid ja soovitud tegevusi ning juhtida seeläbi näiteks tema poolt kehastatava tegelaskuju toiminguid mõnes mängus või virtuaalmaailmas.

EPOC suudab tuvastada kasutaja mõtted ja emotsioonid alates näoilmingutest kuni tahtlike tegevusteni. Kui peakomplekti kasutaja mõtleb naermise või mõne objekti liigutamise peale, siis virtuaalne tegelaskuju suudab neid emotsioone ja tegevusi ellu viia. EPOC peakomplekt tunneb hetkel kuueteistkümne sensori abil ära rohkem kui kolmkümmend erinevat mõtet ja emotsiooni. Rattner tutvustas ka robotkätt, mis tunneb elektrivälja abil eseme omadusi enne seda tegelikult puudutamata.

Intel ja Yahoo! toovad internetirakendused televiisorisse

Koostöös internetiportaaliga Yahoo! tutvustas Intel arendusfoorumil plaani, millega tuuakse veebirakendused televiisorisse ja teistesse elektroonikaseadmetesse. Valmiv lahendus nimega Widget Channel lisab uue funktsionaalsuse Inteli tehnoloogial põhinevatele seadmetele.

Lahenduse aluseks on Yahoo! Widget Engine tarkvara, mis kohandab Internetist tuntud rakendused suurele hulgale elektroonikaseadmetele ning võimaldab näiteks teleri kaugjuhtimispuldist käivitada erinevaid arvutiekraanilt tuttavaid meelelahutus- ja suhtlusfunktsioone. Televiisorile kohandatud ning brauserist tuttavad „vidinad“ (inglise keeles „widgets“) lubavad käivitada videoklippe, jälgida oma aktsiate liikumist või lemmikmeeskonna viimaseid tulemusi, suhelda sõpradega ja lugeda uudiseid.

WiMAXi internetiühenduse toega sülearvutid

Perlmutteril sõnul on laienemas arvutitootjate ring, kes hakkavad sülearvutites kasutama Inteli WiMAX/WiFi moodulit 5050, mis tähendab traadita interneti leviala suurenemist kordades. Perlmutteri sõnul teatas ka Dell WiMAX/WiFi mooduli kasutuselevõtust, varem on sama otsuse teinud Acer, Asus, Lenovo, Panasonic ja Toshiba. WiMAX on WiFi järel järgmine samm traadita ühenduse tehnoloogiates ning selle leviala on kümneid kilomeetreid.

Larrabee graafikaplatvorm

Inteli asepresident Pat Gelsinger tutvustas esimest mitmetuumalisel Inteli arhitektuuril põhinevat graafikaplatvormi, koodnimega Larrabee, mida on oodata turule 2009. või 2010. aastal.

Esimene Larrabee tehnoloogial põhinev toode on DirectX-i ja OpenGL-i toega personaalarvutite graafikakaart, mis jooksutab tänaseid mänge ja programme. Prognoositakse, et Larrabee tehnoloogia käivitab tehnoloogiasektoris kümnete, sadade ja tuhandete tuumadega töötamiseks mõeldud tarkvara loomis- ja optimeerimislaine.

Core 2 Extreme — neljatuumalised sülearvutiprotsessorid

Jätkuks juulis toimunud Centrino 2 platvormi turuletoomisele teatas Inteli asepresident ja mobiilsete seadmete üksuse juht David Perlmutter ka esimestest sülearvutile mõeldud neljatuumalistest Core 2 Extreme protsessoritest. Hoolimata neljatuumalisest ehitusest ja suurest tööjõudlusest tarbivad uued protsessorid ainult 45 vatti elektrienergiat. Ühtlasi esitles ta ka Inteli teise põlvkonna kahetuumalisi protsessoreid järjest suuremat populaarsust võitvatele üliõhukestele ja kergetele sülearvutitele.

Sülearvutiplatvorm Calpella

Perlmutter tutvustas ja näitas töötamas ka järgmise põlvkonna sülearvuti platvormi koodnimega Calpella, mis viib uuele tasemele sülearvutite graafikavõimsuse, muudab kergemaks haldamise ja turvalisuse tagamise, võimaldab turbo-töörežiimiga kaasnevaid võimalusi ja seda enneolematult väikese energiakuluga. Kokkuvõtvalt tähendab see suurepärase töövõimsusega sülearvutit ilma seniste kompromissideta.

Meediaprotsessor CE 3100

Intel tutvustas oma esimest internetiühendusega meediaprotsessorit tarbeelektroonika-seadmetele nagu Blu-ray mängijad ja digitelevisiooni seadmed. Meediaprotsessor CE 3100, (koodnimega Canmore) pakub parimaid võimalusi kõrgresolutsiooniga video vaatamiseks, kodukino kvaliteediga heli ja 3D graafika nautimiseks ning automaatseid kodeeringuid erinevatele failiformaatidele nii internetist kui erinevatelt andmekandjatelt sidudes omavahel piiramatud internetivõimalused ja televisiooniprogrammi, kasutades selleks tänase interneti selgrooks olevat Inteli riist- ja tarkvara.

Protsessorite turborežiim

Intel tutvustas protsessorite uuendustest turborežiimi, mis suurendab hetkega protsessori töövõimekust, ilma tavapäraselt kaasneva suure soojuseralduseta. Esimeste uute turborežiimiga protsessoritena lähevad tootmisse lauaarvutite protsessorid Core i7 ja energiasäästlikud serveriprotsessorid (koodnimega Nehalem-EP). Inteli plaanides on ka spetsiaalselt laiendatavatele serveritele mõeldud protsessor (Nehalem-EX) ning uute lauaarvutite (Havendale, Lynnfield) ja mobiilsete seadmete protsessorite (Auburndale ja Clarkdale) tootmisse laskmine 2009. aasta teises pooles.

Kuuetuumaline serveriprotsessor Xeon X7460

Septembris toob Intel turule juba praegu mitmeid eelnevaid kiirusrekordeid murdnud kuuetuumalise 16-megabaidise L3 vahemäluga Xeon X7460 protsessori laiendatavatele serveritele. Jõudlustestide tulemustest olulisim on IBM System X 3950 M2 serveril andmebaaside jõudlust mõõtvas TPC-C testis esmakordselt minuti jooksul ühe miljoni tehte piiri ületamine.