Maailma turuväärtuselt suurim autotootja Toyota säilitab sihi ületada 616 mld jeeni (82 mld krooni) suuruse puhaskasumi, mis märtsis lõppenud majandusaastal teeniti, kirjutab Bloomberg.

“Sellel aastal on meie tuludes tõenäoliselt taas hea tasakaal,” ütles kompanii tegev asepresident Ryuji Araki. “Tõenäoliselt läheb meil hästi Põhja Ameerika, Jaapanis, Euroopas ja Aasias.”

Toyota turuosa USAs, mis on ta kõige kasumlikum turg, kasvas 0,5 protsendipunkti võrra 10,4 protsendini 2002. aasta esimesel poolel. Ostjaid peibutas uus Lexus ES 300 sedaan ja Highlanderi sportvariant. Samuti aitas kompaniid investorite sõnul valuutariski maandamine, mis vähendas jeeni kursi tugevnemisest tekkinud negatiivset mõju.

Jaapani jeen on viimase kolme kuu jooksul tugevnenud 9,5% võrra, mis vähendab väljapoolt Jaapanit saadavaid tulusid ja käivet jeenidesse panduna.

Araki sõnul arvestab kompanii selle aasta kasumieesmärke eeldades, et jeeni keskmine kurss on 125 jeeni dollari kohta ja maandab pooled välisvaluutades saadavad tulud.

“Meie maandamispoliitika on justkui amortisaator,” ütles Araki. ”Me maandame vaid seda osa, mida oleme teeninud, me ei spekuleeri.”