Toyota esimese Euroopa käigukastitehase avamine on järjekordseks sammuks Toyota strateegias, mis näeb ette kohaliku tootmise suurendamist kasvuplaanide täitmisel Euroopas, ütles ETAle Toyota Baltic ASi marketingijuht Üllar Lanno.

Uus tehas on juba alates selle aasta aprillist valmistanud käsikäigukaste Prantsusmaal toodetava Yarise jaoks. Tulevikus hakkab tehas tegema käigukaste ka Inglismaal valmistatavate Corolla ja Avensise ning Türgis tehtava Corolla jaoks. Tehase aastaseks koguvõimsuseks on praegu 250.000 käigukasti. Kui aga tootmise laiendamine toimub vastavalt käesoleva aasta märtsis välja kuulutatud plaanidele, kasvab toodetavate seadmete arv 550.000ni. Nende seas on alates 2004. aasta lõpust 300 000 käsikäigukasti ja 250 000 üheliitrist bensiinimootorit. Need on kavandatud alates 2005. aastast Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech ühisettevõtte poolt tootma hakatavate uute automudelite jaoks. Koguinvesteering on 40 miljonit eurot ja planeeritud tootmisvõimsuse saavutamisel on eeldatav töötajate arv umbes 1000 inimest.

“Uus tehas on mõeldud seadmete tootmisbaasiks meie Euroopa vajaduste rahuldamisel ja me kavandame selle edasist arendamist ja laiendamist,” ütles uue tehase avamisel Toyota Motor Corporation president Fujio Cho.