Oma esitluses kirjeldas Gartneri analüütik William Snyder kuidas tarkvaralt saadavad kasumimarginaalid hakkavad vähenema. Eelpoolnimetatud tarkvarhiide hakkab kimbutama sarnane hinnasurve, kui riistvaratootjaid mõned kümnendid tagasi, vahendab Zdnet.com sellel nädalal Gartner Emerging Technologies Conference kõlanud mõtteid.

Põhiväitena kõlas: raudvaraturg on tarbekaubastunud, töökohad viiakse välisriikidesse ja eelarveid kärbitakse. Samas maksavad senisest rohkem nii tarkvarahaldus kui tugiteenused. Snyderi sõnul on midagi sellises asjade käigus mäda. Põhjus on ka teada — tarkvaraturg on oligopolistlik, mida juhib väiksearvuline ettevõtete grupp — MS, Oracle ja SAP. Väiksemaid turuosalisi kokku ostes lähevad need firmad järjest suuremaks ja on ennast turul väga tugevalt kindlustanud.

Snyder kinnitab, et avatud lähtekoodiga tarkvara võib seda olukorda muuta ja samuti aitaks tarkvarahindade langusele kaasa ka pisukene tarbijate algatatud mäss.

„Tarkvaraeelarveid on kõige raskem kärpida. Teistel aladel, nagu näiteks raudavara ja võrgundus, on viimase kahe kümnendi jooksul konkurents, standardiseerimine ja vabaturumajandus löönud hinnad kõvasti allapoole. Isegi tööjõukulutused on tänu aasiamaadesse kolimisele vähenenud. Kõigele sellele vaatamata on tarkvarale jäänud kõrged hinnad kuna ühelt tarnijalt teisele üleminek on kallis ja tänu litsentseerimiseks kutsutavale kaubastamismeetodile. Suurfirmade surve all otsivad IT organisatsioonid pidevalt viise, kuidas oleks võimalik tarkvara hindu legaalselt vähendada,“ viitas Snyder oma kõnes tulevaste muutuste põhjustele.

Probleemiks on eelkõige see, et tellijad seisavad silmitsi hiiglaslike tarnijatega kelle puhul ei saa rääkida hindade läbipaistvusest. Selline situatsioon on väljakannatamatu. Snyder toob näiteks, et tarkvaratööstuses käitutakse lojaalsete tellijatega hullemini kui uute klientidega. Tarkvaraäris ei saa lojaalsuse eest boonuspunkte.

Teisalt on ka ühelt rakenduselt teisele üleminek paras ajukirurgia. Sa võid küll panna Oracle ja SAP’i teineteisega konkureerima, kuid sa ei pruugi peale mingi uue rakenduse juurutamisvalusid sellega suurt midagi saavutada.

Snyder’i arvates on siiski lootust ja mõned tema mõtted on järgmised:

Äriprotsesside viimine odavamatele maadele (outsourcing) on kõige kiiremini kasvav turg IT sfääris ja pakkujate ring kasvab. Milleks osta sisse mingi järjekordne personalihaldustarkvara, kui võimalik on kogu teenus väljaspoolt sisse osta? Tarkvarapakkujate turul on viimatinimetatud teenusepakkujatest saamas üha reaalsem alternatiiv.

Moodultarkvaraarhitektuur (SOA) on ohuks nimetatud suurtele tarkvarafirmadele. Samuti on tarkvararakendusi moodulite kaupa palju lihtsam kasutusele võtta. Snyders soovitab muuhulgas hinnaläbirääkimistel ähvardada tarkvarapakkujaid üleminekuga veebiteenustele. Tarkvara kui teenus (SaaS, Software as a Service) pakkujate kasumimarginaalid ja nendelt teenuste sisseostmiskulud on väiksemad. Snyders viitas aga ka sellele, et SaaS pakkujad muutuvad järjest nahaalsemaks ja nendega suheldes tuleb nende suunas liikuvaid rahavooge väga täpselt jälgida.

Avatud lähtekoodiga tarkvara muutub järjest paremaks ja seda kasutatakse järjest rohkem. Kuigi halduskulud ei kao kuhugi, saab tarkvara kätte ilma rahata või tükk maad odavamalt.

Arenevad turud mõjutavad tarkvara litsentseerimishindu. Keegi ei osta arenevatel turgudel sellise hinnaga endale tarkvara kui arenenud riikides. Suured tarkvaratootjad kas peavad oma hindu langetama või vaatama kuidas need riigid lähevad üle SaaS rakendustele või avatud lähtekoodiga tarkvarale.