Skyloni nimeline kosmoselennuk tõuseb õhku tavaliselt lennuväljalt, suudab orbiidile viia 12 tonni kraami ja naasta samale lennurajale.

Raha kasutatakse kosmoselaeva põhitehnoloogiate arendamiseks, mille hulgas on ka Sabre õhku hingav rakettmootor, vahendab BBC.

Projekti vedav ettevõte Reaction Engines usub, et nad suudavad taaskasutatava kosmoselennuki õhku tõsta kümne aastaga.

Ettevõtte juhi Alan Bondi sõnul on täna kasutatavad ühekordse kasutusega ja sada miljonit dollarit maksvad rakettmootorid kosmoseäri arengule suureks takistuseks.

„Praegu on selle äri Pühaks Graaliks mõelda välja taaskasutatav kosmoselennuk, mis suudaks tõusta õhku lennuväljalt ja lennata otse kosmosesse, seal satelliidid maha laadida ning pöörduda ohutult tagasi Maale,“ rääkis Bond.

Skylon’i kontseptsooni võtmetähtsusega elemendiks on raketisüsteem Sabre. Tegemist on osaliselt reaktiivmootori ja osaliselt raketimootoriga, mis põletab tõukejõu saamiseks vesinikku ja hapnikku. Madalamates atmosfäärikihtides võetakse hapnikku atmosfäärist.

Suurel kiirusel peab Sabre õhuvõtuava juures hakkama saama tuhandekraadiste gaasidega, mis enne kokkusurumist ja koos vesinikuga põletamist tuleb maha jahutada. Reaction Engines’i murranguline tehnoloogia on selle tähelepanuväärne soojusvaheti, mis need hapniku maha jahutab: eriti peen torustik jahutab sisetulevad gaasid sajandiksekundiga - 130 kraadini.

ESA raha tuleb agentuuri tehnoloogiarendusprogrammist ning täiendab senist viie miljoni euro suurust investeeringut Skylon’i projekti. Investeeringu rahadega ehitatakse Reaction Engines keskuses Culhamis (Suurbritannia) eeljahuti originaalsuuruses testversioon.

Skylon’i kosmoselennuki teiste osade arendamises löövad kaasa EADS Astrium, Saksamaa kosmoseagentuur (DLR) ja Bristoli ülikool.