Jätkame ülevaatega, millega tegime algust SIIN.

OLED TV

OLED (orgaaniline valgusdiood) telerite taustavalguse saamiseks kasutatakse valgusdioodi, milles kiirgavaks elektroluminestsentseks kihiks on orgaaniline ühend, mis kiirgab valgust elektri toimel. See orgaanilise pooljuhi kiht asub kahe elektroodi vahel. Üldjuhul on vähemalt üks elektrood läbipaistev. Antud tehnoloogia suurimaks eeliseks on palju erksamad värvid ning kõrge kontrastsus. Lisaks on ekraanid äärmiselt õhukesed ning painduvad. OLED ekraanid tulid turule alles 2014. aastal ning tegemist on hetkel parima teleri tehnoloogiaga, mida on võimalik saada. Kokkuvõtlikult on OLED uus ja väga kallis tehnoloogia ning paljud suurimad tootjad pole siiamaani antud tehnoloogiat kasutusele võtnud.

Plasma TV

Plasmateler kasutatakse pildi loomiseks paljudest väikestest kambrikestest koosnevat maatriksit. Pildi tekitamiseks ioniseeritakse kambrikestes sisalduv gaas elektrilaenguga, mis on ka põhjus, miks seadme nimetuses kasutatakse sõna “plasma”. Plussiks on ekraani hea kontrasti- ja värvisuhe (osad isegi väidavad, et parem kui LCD erkaanidel). Miinuseks on suurus — plasmaekraane saab kasutada ainult suurtes telerites (tootjad kasutavad alates 42-tollisete puhul, mõningatel üksikutel ka väiksemates).

Curved TV ehk Nõgus TV

Osad tootjad on hakanud nüüdseks valmistama telereid, mis on kergelt kaardus. Erinevalt kineskooptelekates on kaar nõgus. Eesmärgiks on kuvada vaatajale teleri igat pikslit ühekauguselt, mis toob vaatajale rohkem tõetruudust ja pildiefekti. Siiski on nõgusa ekraani suurim pluss ka ta suurim miinus — istudes liiga kaugel või kõrval (40-kraadi või rohkem) muutub pildi geomeetria ning nõgus ekraan hakkab pilti moonutama.

HD vs. Ultra HD vs 4K

HD

HD ekraanid tulevad kahes variandis. Telerid, millel on kirjas HD ready, võimaldavad kuvada 720p pilti ehk 1366x768 pikslit. Full HD telerites on kasutusel 1080p ehk 1920x1080 pikslit. Elementro soovitab kindlasti osta vähemalt HD ready või Full HD telekaid, kuna väiksema resolutsiooniga telerid on aegunud ja „eelmisest sajandist“.

Ultra HD või 4K

Ultra HD või 4K teleritel on tavavaatajate jaoks hästi minimaalne vahe sees. Lühidalt võib mõlema kohta õelda, et resolutsioon on vähemalt 4 korda suurem kui Full HD teleril. See tähendab, et vaatajale on pilt palju detailsem. Kahjuks Eesti telekanalid ei edasta hetkel isegi Full HD pilti, rääkimata 4K-st või UHD-st (kuigi kõlakad räägivad, et liigutakse selles suunas).

Vaata Elementro telerite supperpakkumisi lähemalt SIIT ning saa tellimusega kaasa TASUTA UEFA jalgpall.

Jaga
Kommentaarid