Avalikud tualettruumid ei tundunud enamikule meist eriti hügieenilised juba enne pandeemiat. Nüüd on Hiina teadlased näidanud, et vee tõmbamine avalikus tualetis võib paisata õhku viirustega küllastatud aerosooli, mida on lihtne sisse hingata. SARS-CoV-2 nakatab aga tõhusaimalt just aerosoolina.

Uurimuse raames mudeldasid Yangzhou ülikooli teadlased pissuaari loputusvee osakeste voolu arvutusliku vedelike dünaamika (ingl CFD; computational fluid dynamics) abil.

Olvanud, et pissuaari loputusvee vallandamisel segunevad gaasid vedelikega, avastasid uurijad, et koguni 57 protsenti loputusveest paiskub pissuaarist aerosoolina õhku.

Murettekitav on ka tõdemus, et sel moel tekkinud vedelikupihu kerkis kiiresti kõrgele, jõudes vaid 5,5 sekundiga inimese reie kõrgusele. Võrdluseks: tualettpoti loputusveest tekkinud aerosoolil võtab pärast loputamist samale kõrgusele jõudmine aega 35 sekundit.

Praegu levivat koroonaviirust SARS-CoV-2 on tuvastatud nii kuse- kui ka roojaproovidest (ehkki seni pole selge, kui tõhusalt viirus nende eritiste kaudu levib), nii et avalikes tualettruumides tuleks olla eriti ettevaatlik.

„Meie tööst võib järeldada, et bakterid ja viirused võivad tõepoolest levida pissuaari loputusvee kaudu,” rõhutas uurija Xiangdong Liu. „Pandeemia ajal peaks kaitsemaskide kandmine avalikes tualettruumides olema kohustuslik ning COVID-19 leviku pärssimise huvides tuleks tualettidesse kiiresti paigaldada veepihu hajumise vastased abinõud.”

Üks võimalik abinõu nakatumiste ennetamiseks võiks olla loputusvee-vabade pissuaaride senisest laialdasem kasutuselevõtt.