Innovaatilise leiutise eesmärk on iseenesest õilis ja vaat et piibellik – kiip saadab ülipeenete juhtmete kaudu ajju elektriimpulsse, simuleerides niimoodi kohta, mis kahjustatud või ei tööta normaalselt. Nii võikski pimedana sündinud inimesed esimest korda ilmavalgust näha. Ravitavad võiks olla ka erinevad seljaajukahjustused, mis kehaosade halvatust põhjustavad.

Jaan Aru sõnul on Neuralinkile sarnaste tehnoloogiatega juba katseid tehtud ja Elon Muski innovatiivsus ei seisne niivõrd leiutamises kui levitamises. Sarnast mustrit võib täheldada ka elektriauto Tesla puhul. Elektriauto polnud Tesla tulekul midagi uut – Elon tegi selle lihtsalt kasutajasõbralikuks ja viis massidesse.

Neuralink on umbes euromündi-suurune kiip. Paigaldamisel eemaldatakse koljust sama suur tükk ning selle asemel hakkabki olema Neuralink. Ülipeened juhtmed ei tekita Eloni sõnul mingit verejooksu ja seadeldis on juhtmeta laetav. Kogu protsess võiks aega võtta vaid mõni tund ning operatsiooni viivad tulevikus läbi robotid. Mis see kõik maksab? Eloni eesmärk on langetada toote hind paari tuhande dollarini – silmaoperatsiooniga samasse suurusjärku.

Esitluse lõpus tuli jutuks ka muu, mis tänu sellisele kiibile võimalik võiks olla. Näiteks nagu supernägemine (infrapunakiirguse nägemine jms) või hoopiski telepaatia. Kui kõik suudaks kõikide mõtteid lugeda, kas valetamine muutuks siis võimatuks ja meil oleks palju ausam ühiskond?

Neuroteadlase Jaan Aru sõnul on aju siiski piisavalt keerukas süsteem ning selle manipuleerimine pole nii kerge. Igatahes pole ta praegu veel päris kindel, et ta endale kunagi sellist kiipi paigaldada tahaks.

Kuula saatest lähemalt!

1x
00:00