Ameerikas White Mesa tehases tegeleb selliste jäätmete ümbertöötlemisega ettevõte Energy Fuels, kelle vastavat taotlust menetlevad Utah osariigi võimud.

Silmeti omanikfirmaks oleva USA ettevõtte NPM korporatiivkommunikatsiooni juhi Jim Sims ütles Fortele avaliku arutelu periood on lõppenud ning Energy Fuels'i poolt esitatud loataotluse menetlus jätkub.

„Energy Fuel usub, et taotlus vastab nõuetele ja see rahuldatakse. Ootame ära antud protsessi lahenduse ja ei hakka spekuleerima alternatiivsete plaanide üle," lisas Sims.

Silmeti tegevjuht Raivo Vasnu täpsustas, et nüüd on Utah võimudel seaduse järgi kuni kolm kuud aega, et oma otsus teatavaks teha.

„Meil käib senikaua territooriumil usin pakkimine transpordipakendisse," ütles Vasnu.

Silmeti territooriumil on hermeetilistesse tünnidesse pakendatud üle 600 tonni radioaktiivseid jäätmeid.

Nioobiumi tooraine on pärit Brasiilias Mineração Taboca toodetud sulamist FeNbTa ja Nigeerias kaevandatud nioobiumi mineraalkumbiidist. Tantaali ja nioobiumi mineraalid sisaldavad peaaegu alati väikeses koguses radioaktiivsete elementide - uraani ja tooriumi. Need elemendid jäävad töötlemisjääkidesse, kuid neid ei esine töödeldud tootes.

Eesti keskkonnaministeerium ei pikenda enne tantaali ja nioobiumi töötlemise luba, kui senised jäätmed on Eestist välja toimetatud. Väljaveo kohustuse võttis Eesti riigi ees juba Silmeti eelmine omanik Molycorp.

Utah kohalik Ute Mäe hõim on Silmeti plaanide suhtes avalikult kriitiline olnud, kuna on mures töötlemise keskkonnamõjude pärast.