Microsoft loobus telefonide tootmisest juba tükk aega tagasi, viimaseks mudeliks jäi veebruaris 2016 ilmunud Lumia 650.

Mullu 2. oktoobril üllatas firma aga teatega, et Surface'i peamiselt tahvel- ja sülearvuti hübriididest koosnev pere täieneb tõepoolest nutitelefoniga, millest levis kõmu juba mõne aja jooksul. MS tutvustas koguni kaht volditavat seadet, mida lootis valmiskujul pakkuda 2020. a lõpuks.

Üks neist on Surface Neo, mis jooksutab Windows 10 erivarianti 10X ja paistab siiski valmivat hiljem kui tänavu.

Üllatuslikult Windowsi asemel Androidi jooksutav Surface Duo paistab aga saabuvat lubatust varemgi, sest tootja saatis selle juba USA föderaalsele sidekomisjonile (FCC) testimiseks, et kas see vastab nõuetele. Mis tähendab, et riistvara puudutav töö peaks valmis olema.

Duo tehnilised põhinäitajad on seniste veebikõlakate põhjal pigem tagasihoidlikud ega vasta kindlasti hetketippude omadele. Näiteks olla sel Snapdragon 855, 6 GB töömälu, 64-256 GB failiruumi ja 3460 mAh aku, aga see ei ole tootja poolt veel kinnitatud.

Teada on vaid kaks 5,6-tollist 4 : 3 kuvasuhtega OLED-ekraani ja see et 5G mobiilside asemel on esindatud erinevad LTE sagedused.

FCC esindajad peavad Duoga seonduvat saladuskatte all hoidma ainult 29. oktoobrini, mis tähendab, et telefon võib ilmuda juba septembris või oktoobris.

Microsofti esindajad pole õigupoolest tahtnud Neod ja Duot tingimata telefonideks nimetada, viidates neile kui uutele tulijatele Surface'i perekonnas. Kuna Duo ekraane saab ümber oma telje pöörata, meenutabki see rohkem järjekordset hübriidi – või tahvlit, kui ekraanid kõrvuti seade. Aga eks näeme, kuidas seda kutsuda, kui seade valmis.

Vaata lõpetuseks kunagist Duo reklaamklippi: