Šmulevitš märgib, et COVID-19 möllab vaid seal, kus on arstid, arenenud meditsiinisüsteem ja võimalused inimeste testimiseks. Selle tõttu käib epideemia arengumaadest üle nii, et seda ei märgatagi. Venemaal tehakse tema sõnul aga teste vaid suurtes linnades ja seda, mis toimub mujal, teab ainult jumal. 

-Lähis-Ida, eelkõige Iraan, on üks kõige ägedamaid uue koroonaviiruse koldeid. Milline on seal olukord praegu?

Vaja on mõista, et uus koroonaviirus ilmneb seal, kus on väga arenenud meditsiinisüsteem. Naljaga pooleks võib öelda, et statistiliselt kõige parem olukord COVID-19-ga on troopilises Aafrikas. Seal, kus inimesed surevad nälja kätte, ei sure nad kopsuhaiguste kätte.

Uue koroonaviiruse diagnoosimiseks on vaja väga spetsiifilisi teste ning erinevalt näiteks pidalitõvest, sellel väliseid sümptomeid pole, mille põhjal diagnoosi panna. Sellest tulenevalt ei ole vähearenenud maades võimalik uut koroonaviirust diagnoosida.

Olukorda Lähis-Idas on keeruline kirjeldada, sest puudub korralik statistika. Näiteks Süürias, kus käib kodusõda ja puudub praktiliselt igasugune võim, on registreeritud ainult kaks või kolm haigestunut. Me teame, et Iraan on üks olulisemaid nakkusekoldeid maailmas, kuid taas puudub statistika. 

Ühest küljest on sealne meditsiinisüsteem vähearenenud ja teisest küljest on seal võimul