Märtsi lõpus jõudis uudistesse, et Belgias sai sama viiruse kass, kelle nakatas tema omanik. Eile aga selgus, et koroonaviiruse on saanud USA loomaaias elav malai tiiger.

Sellega seoses tekkis Fortel huvi, et kas Tallinna Loomaaia tiimil on ka oma n-ö alaliste elanike tervise osas mure tekkinud ja kuidas see nende tööd mõjutab.

Küsimustele vastas loomaaia kollektsioonijuht Tõnis Tasane.

Kas peate tõenäoliseks, et inimesed võivad (suuri) kaslasi uude koroonaviirusse nakatada?

Selle kohta on väga vähe informatsiooni, selliseid asju prognoosida ei julge. On teada hiljutine Covid-19-sse haigestumine Bronxi loomaaias. Teist liiki kaslaste haigestumist loomaaedades pole hetkel täheldatud.

Kiskjate puhul tooks välja veel seda, et nendega on kontakt mõnevõrra väiksem kui näiteks koduloomadest koerte ja kassidega. Kuna tegu on ikkagi ohtlike loomadega, on talitaja ja kiskja vahel suurem distants. Lõvi niisama kallistama ei lähe.

Kas kohtlete oma (suuri) kaslasi kuidagi erinevalt, arvestades mainitud uudiseid?

Arvestades hiljutist informatsiooni Covid-19-sse haigestunud tiigrite kohta rakendame täiendavaid bioohutusmeetmeid oma kaslastega töötamisel.

Neid on mitmeid, kuid põhiline on siiski maski ja kinnaste kandmine, käte, töövahendite ja ruumide desinfitseerimine ning looma- ja teenindusruumide lähedale desinfitseerimisvahenditega mattide paigaldamine.

Kuidas Tallinna Loomaaias on praegusel kriisiajal loomade eest hoolitsemine muutunud?

Suures pildis väga palju loomade hoolitsemine loomaaias pole muutunud, küll võtsime tarvidusele teatavad ohutusmeetmed et minimaliseerida riske.

Põhiline on kaitsemaskide kandmine ja hügieeni eest hoolitsemine. Samuti on kontakt loomadega tegelemisel viidud miinimumini. Loomade aedikute juurde on paigaldatud desinfitseerimismatid ning talitajate liikumine ohugruppi kuuluvate loomade ruumides on viidud miinimumini.