Ajakirjas Current Biology kirjeldab Lundi Ülikooli dotsent Marcus Stensmyr oma Ameerika kolleegidega, kuidas Aedes aegypti sääseliigi munema hakkavaid emaseid saab peedikoore abil lõksu meelitada. See, mis tundub sääskede jaoks vastupandamatu, on geosmiiniks nimetatava aine lõhn.

Emased sääsed vajavad munemiseks märjemat kohta. Geosmiini lõhn annab neile signaali, et lõhnaallika juures on mikroorganisme, näiteks sinivetikad, mida äsja koorunud sääsevastsed süüa saavad.

Eelpuhastatud geosmiin ainena on aga äärmiselt kallihinnaline ja seetõttu ei saa vaesemates riikides seda peibutisena kasutada.

Juba varem on teadlased avastanud, et peedikoores on palju geosmiini, kuid peedis endas palju vähem. Nad tegid katseid nii laboris kui välitingimustes ning panid peedikoored 24 tunniks vette. Need mõjusid sääskedele samamoodi kui sünteetiline geosmiin.

Reisides riikides, kus kollapalavik on probleemiks, võib sääselõksu ise valmistada. Näiteks võib panna peediveega täidetud pudeli kaela sisse kahepoolset teipi ning sääsed jäävad pudelisse lennates sellesse kinni.

Pole veel teada, kuidas mõjub peedilõks siinse laiuskraadi sääskedele, kuid teadlased tahavad seda kindlasti katsetada.