Vaid nädal pärast seda kui New Yorgis Brooklynis tegutsev idufirma Air Co. esitles üldsusele oma süsinikunegatiivset, õhust toodetavat viina, teatas teine, California osariigis tegutsev idufirma, et tahab hakata õhust valmistama uut tüüpi „lihavaba liha“.

Ettevõtte tabava nimetusega Air Protein ("õhkvalk") on väidetavalt kasutanud NASA välja töötatud tehnikat, mis võimaldab süsinikdioksiidi (CO2) teisendada valkudeks samamoodi, nagu seda teevad taimed.

1960. aastatel hakkas USA kosmoseagentuur NASA otsima võimalusi astronautide varustamiseks toiduga aastapikkusel lennul, kasutades tooraineks ainsat ressurssi, mida meeskond külluslikult toodab — süsihappegaasi.

Uurimistöö käigus avastasid teadlased hüdrogenotroopideks (ingl hydrogenotrophs) nimetatava rühma mikroobe, mille esindajad suudavad süsinikdioksiidi valguks muundada. Selle protsessi tulemusel tekkivat pulbrit saab kasutada makarontoodete ja valgukokteilide valmistamiseks, kuid Air Proteinil on plaan sellest hoopis liha-alternatiivi tootma asuda.

„Me peame tootma rohkem sellist toitu, mis eeldab maapinna- ja veeressursi väiksemat kasutamist. Õhupõhine liha on lahendus nii sellele kui ka mitmele muule probleemile,“ rääkis Air Proteini tegevjuht Lisa Dyson. „Maailm on taimse koostisega lihatooted omaks võtnud ja me usume, et õhust valmistatud liha kujutab endast järgmist etappi jätkusuutlikult toodetavate toiduainete arenguloos, pakkudes üht võimalikest vastustest küsimusele, kuidas üha kasvavat elanikkonda ilma loodusressursse kurnamata ära toita.“

USA-s California osariigis tegutsev idufirma on NASA teadlaste välja töötatud protsessi väidetavalt edasi arendanud, nii et CO2-põhise valgu tootmine ei võta enam aega mitu kuud, kuna süsinikdioksiidi ja mitmesuguste muude toitainetega täidetud kääritustsisternides valmib söödav valk vaid mõne tunniga.

Air Protein loodab välja töötada taimsetest lihalaadsetest toodetest isegi parema liha-alteranatiivi, kuna nende toode oleks putukamürkidest, taimekaitsevahenditest, hormoonidest ja antibiootikumidest täiesti vaba.

Seni pole aga teateid selle kohta, kuidas taoline toode maitsta võiks. Seda saame ilmselt teada järgmisel aastal, mil ettevõte kavatseb turule tuua valgutoote kommertsversiooni.

Huvitaval kombel möllab „õhkvalkude“ turusektoris juba praegu üsna äge konkurents ja käib kibe arendustöö; näiteks teatas ettevõte Solar Foods hiljuti, et toob turule elektrist, veest ja õhust toodetava valgurikka toidu nimetusega Solein.