Sama teadlaste rühm on varasemalt leidnud, et lastel, kellel on kehas omega-3 rasvhapete defitsiit, võib häire esineda oluliselt raskemal kujul. Nüüd tõestati aga, et neil, kel veres samu rasvhappeid vähe esineb, on võimalik kalaõli abiga probleemi leevendada vähemalt sama hästi kui seda suudaksid ravimid.

92 aktiivsus- ja tähelepanuhäirega lapsel läbi viidud katse näitas, et lapsed, kellel on teatud omega-3 rasvhapete hulk väike, oli võimalik keskendumis- ja tegutsemisvõimet nende abiga märkimisväärselt tõsta. Samas näitas katse, et tavatasemetega laste ja noorte puhul ei olnud toidulisandi võtmisel mingit mõju ning katsealustel, kel juba varasemalt oli omega-3 hapete tase veres kõrge, täheldati isegi negatiivset efekti.

Just see on üks põhjustest, miks teadlased rõhutavad, et mingil juhul ei tohiks aktiivsus- ja tähelepanuhäirega inimene või nende ligimene hakata iseseisvalt haigusele ravi määrama, sealhulgas kalaõli võtmist nõudma. Enne seda tasuks esmalt konsulteerida arsti või õega ning üritada paika panna, kas on võimalik, et rasvhapete puudus võib olla üks teguritest, mis probleemi avaldumist mõjutab.

Varasemad uuringud on näidanud, et omega-3 toidulisanditel võib olla ADHD-le väga erinevaid mõjusid. Samas on pea kõik varasemad uuringud olnud väga väikeste valimitega ning seega võivad erinevused olla tingitud just sellest.

"Meie töö tulemused näitavad, et kalaõli sisaldavad toidulisandid on omega-3 rasvhapete vaegusega laste ja noorte puhul vähemalt sama efektiivsed kui tavapärased ravimid," ütles doktor Jane Chang King's College'ist. "Samas võib head asja olla ka liialt palju ning seetõttu peaks lapsevanemad alati psühhiaatritega konsulteerima, kuna meie uuring näitab, et sellistel toidulisanditel võib olla ka negatiivseid mõjusid."