Rahvusvaheline astronoomide meeskond avastas üsna meie kodugalaktika keskelt hiiglasliku objekti. MeerKATi teleskoop paljastas kaks raadiolaineid kiirgavat mulli, mille läbimõõtu saab mõõta sadades valgusaastates.

Linnutee keskkoha lähedal olev suur kiirgav struktuur

Struktuuri üldkuju raadiolainete pildil meenutab liivakella või number kaheksat ja arvatakse, et see sündis ajal, mil meie galaktika keskel paiknev nelja miljoni Päikese massiga must auk oli aktiivses faasis.

Siis võis aset leida fenomenaalne energia plahvatus/purse/lõhkemine, mis vallandus Linnutee supermassiivse musta augu lähedal mitu miljonit aastat tagasi. Vallandunud energiast moodustuski see objekt, mis meelevaldselt lihtsustades on justkui energia ja kiirguse pilv. Hoomamatu suurusega.

Palju ülivõrdeid ja selline sõnakasutus võib tunduda naljakas, aga inimeste sõnavara jääbki jänni selliste asjade kirjeldamisega, sest see kõik on inimlikus mõõtkavas hoomamatu suurusega.

"Meie kodugalaktika keskus on suhteliselt rahulik võrreldes teiste galaktikatega, mille keskmetes on aktiivsed mustad augud," rääkis teadustöö põhiautor Ian Heywood Oxfordi ülikoolist.

"Sellegipoolest võib ka Linnutee keskel olev must auk aegajalt ebatüüpiliselt aktiivseks muutuda ja lõkkele lüüa kui see massiivses koguses tolmu ja gaase õgib. On võimalik, et üks selline õgimisfaas vallandas jõulised energiapursked, millest sündiski selline seninägematu struktuur," rääkis Heywood.

Teadustöö avaldati ajakirja Nature 11. septembri väljaandes ning see sündis 15 institutsiooni koostöös ning sellest kirjutas portaal eurekalert.org.

Värske avastuse alged on juba 1980-ndates aastates, kui uurimisrühma tööd juhtinud Farad Yusef-Zadehin leidis maast umbes 25 000 valgusaasta kaugusel galaktika keskpunkti juures "väga tugevalt organiseerunud magnetilised niidid." (ingl. kl highly organized magnetic filaments). Need on raadiolainete struktuurid, mille pikkus on kümneid valgusaastaid ja laius umbes valgusaasta.

Nende päritolu ja olemus jäid kuni käesoleva ajani saladuseks. Eelmise aasta juulikuus kasutusele võetud 64 raadioantennist koosneva MeerKATi raadioteleskoobiga avastatud raadiolainete mullid heidavad nüüd valgust ka üle 30 aasta tagasi leitud "niitide" päritolule - nimelt on kõik magnetilised niidid, mida on kokku üle 100, nende värskelt avastatud mullide sees.

Mullid on kuni praeguseni olnud peidus galaktika keskelt lähtuva kiirguse sees. Teisisõnu, taustamüra peitis selle hiiglasliku struktuuri. Mullide eraldamine taustamüra seest on tehniline meistriteos, mis said võimalikuks ainult tänu MeerKATi unikaalsetele omadustele ja ideaalsele asukohale.