Seekordne konkreetne ravim koondas endas nelja erinevat ravimit - aspiriini, vererõhku alandavat statiini ning kaht vererõhku madaldavat ravimit. Aja jooksul on välja pakutud erinevaid polüravimite retsepte, mis aitaks ka eri probleemide lahendamisega, kuid sel korral olid fookuses südame-veresoonkonnaprobleemid.

Kokku osales üle viie aasta väldanud uuringus 6800 Iraani elanikku vanusevahemikus 50 kuni 75, kes valdavalt elasid maal. Pooltele katses osalenutele anti aja jooksul vaid tervisliku elustiili kohast nõu ning hädaabi, teisele poolele lisaks sellele aga ka polüravimit.

Viie aasta jooksul esines kogu valimi peale 503 südamehaigustega seonduvat terviseriket, 202 neist polüravimit saanute hulgas ning 301 vaid nõustamist saanute seas. Võttes arvesse ka teisi tegureid - vanust, sugu, diabeeti ning kõrget vererõhku - leidsid teadlased, et polüravim vähendas südameprobleeme 34 protsendi võrra.

Teadlased aga viitavad, et polüravimite ülikasulik mõju võib olla tingitud ka vaid selle katsetamispiirkonnast. Kuna arenenud riikides on ligipääs erinevatele terviseuuringutele oluliselt parem ning enam tegeletakse ka kardiovaskulaarhaigusi ennetavate programmidega, tõdevad teadlased, et mõjud võivad olla oluliselt väiksemad.

Arengumaades on aga tegemist täiesti märkimist väärt revolutsiooniga, arvestades, et märgatavat mõju tervisele oli näha isegi ilma arstide aktiivse sekkumiseta. Oluliseks plussiks on seejuures ka ravi hind - tabletikuur läheks aasta lõikes inimesele maksma alla kümne euro.