Brno linnas läbi viidav uuring vaatleb 2000 osaleja sotsiaalmajanduslikke- ning tervisenäitajaid perioodil 2013 kuni 2030 viieaastaste intervallidega. Nüüd ongi esimene viieaastane intervall läbi saanud ning vaatlusperioodi tulemused avaldatud.

Sel korral olid vaatluse all 1769 uurimisalust, kellel polnud kunagi varem südameprobleeme täheldatud ning hinnati nende tervise seitset näitajat - kehamassiindeksit, toitumisharjumusi, kehalist aktiivsust, suitsetamist, vererõhku, veresuhkrut ja kolesteroolitaset.

Uuringus võrreldi ka omavahel inimeste tervist olenevalt nende lemmikloomadest. Esmalt vaadeldi eraldi inimesi kellel on lemmikloomad ning neid, kellel neid pole. Pärast kitsendati vaatlustingimusi veelgi ning vaadeldi eraldi inimesi, kes olid lemmikloomaks valinud koera.

"Üldiselt joonistus välja, et lemmikloomadega inimeste puhul oli näha rohkem kehalist aktiivsust, paremaid toitumisharjumusi ning ka nende veresuhkur oli ideaalile lähemal," ütles doktor Andrea Maugeri, kes projektiga tegeleb. "Kõige suuremaid positiivseid mõjusid oli märgata koeraomanike puhul, olenemata nende vanusest, soost ja haridustasemest."

Tšehhi teadlased ei ole ainsad, kes on leidnud, et koera omamine on südamele hea. Täpselt sama oma viidanud ka Ameerika Ühendriikide südameühingu teadlased, kelle uuringutulemused näitavad samuti, et koera omamine tõstab inimese füüsilist aktiivsust ning vähendab seeläbi südamehaiguste ohtu.

Lisaks südame tervise paranemisele on uuringud ka näidanud, et koera omamine vähendab vaimseid probleeme ning takistab sotsiaalse eraldatuse tekkimist.